Η εμπορική ένταση ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση κλιμακώνεται, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει την επιβολή δασμών 15%-20% σε κάθε νέα συμφωνία με την ΕΕ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times. Ενόψει της κρίσιμης προθεσμίας της 1ης Αυγούστου, οι Βρυξέλλες αναζητούν διπλωματική διέξοδο, την ώρα που επεξεργάζονται πακέτα αντίμετρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοιχτή εμπορική ρήξη, με φόντο δισεκατομμύρια ευρώ σε διασυνοριακές εισαγωγές.

Ειδικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει την πίεση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την επιβολή ελάχιστου δασμού 15%-20% σε κάθε νέα συμφωνία, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.

Η στάση του αυτή έρχεται έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων για ένα πλαίσιο που θα διατηρούσε βασικούς δασμούς στο 10% για τα περισσότερα προϊόντα.

Αρνητική εικόνα σύμφωνα με την Κομισιόν

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, παρουσίασε αρνητική εικόνα για τις επαφές του στην Ουάσινγκτον ενώπιον των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που ενημερώθηκαν για τη σύσκεψη.

Η ΕΕ βρίσκεται σε πίεση ενόψει της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου, οπότε ο Τραμπ έχει προαναγγείλει την επιβολή δασμών 30% σε όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για αντίποινα, οι χώρες-μέλη διατηρούν διαφορετικές απόψεις για τη λήψη μέτρων και ενδέχεται να αναγκαστούν να αποδεχθούν δασμούς άνω του 10% σε περίπτωση συμφωνίας.

Παράλληλα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στις προτάσεις της ΕΕ για μείωση των τομεακών δασμών. «Το αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ειδικούς κανόνες για επιμέρους τομείς παραμένει ανοιχτό. Η ευρωπαϊκή πλευρά το υποστηρίζει. Η αμερικανική το βλέπει πιο επικριτικά», δήλωσε.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι, αν ο Τραμπ επιμείνει στους μόνιμους «ανταποδοτικούς» δασμούς 15%-20%, θα επιστρέψει στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τις Βρυξέλλες.

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα μας αφήσουν άλλη επιλογή», ανέφερε ο ίδιος. Έτερος διπλωμάτης σημείωσε: «Η διάθεση έχει ξεκάθαρα αλλάξει υπέρ των αντίμετρων. Δεν πρόκειται να δεχθούμε το 15%».

Οι παγκόσμιες αγορές

Οι παγκόσμιες αγορές είχαν αναστατωθεί τον Απρίλιο όταν ο Τραμπ επέβαλε υψηλούς «ανταποδοτικούς» δασμούς σχεδόν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, πριν τους μειώσει προσωρινά στο 10% για διάστημα 90 ημερών. Από τότε οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ οι χρηματιστές φαίνεται να μην ανησυχούν ιδιαίτερα από τις πρόσφατες απειλές για δασμούς σε μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία.

Η ΕΕ έχει προετοιμάσει σειρά πακέτων αντιμέτρων, τα οποία έχει επανειλημμένα αναβάλει, περιμένοντας την τελική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μέχρι την 1η Αυγούστου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται δασμολόγιο σε ετήσιες εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους 21 δισ. ευρώ – όπως κοτόπουλο και σε τζιν – που θα τεθούν σε ισχύ στις 6 Αυγούστου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει και δεύτερο πακέτο αντίμετρων σε ετήσιες εισαγωγές ύψους 72 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων αεροσκάφη Boeing και bourbon, ενώ ετοιμάζει και τρίτο πακέτο που αφορά υπηρεσίες, με πιθανές επιβαρύνσεις σε ψηφιακές υπηρεσίες και έσοδα από διαφήμιση στο διαδίκτυο.

Οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν σήμερα εξαγωγές της ΕΕ ύψους 380 δισ. ευρώ, από σύνολο 532,3 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά για την ΕΕ, απορροφώντας το 20% των εξαγωγών της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.