Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Η Αυγή», με τον Στέφανο Κασσελάκη (ο οποίος «έχει βγάλει τόσα λεφτά στις ΗΠΑ που δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψει») να αδυνατεί να βρει λύση, παρά τη δήθεν εμπειρία του στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο 105,5 FM θα ακολουθήσει, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εθελούσιες εξόδους.

Την ίδια ώρα, πάντως, στους δημοσιογράφους και το λοιπό προσωπικό της «Αυγής» οφείλονται 10 μισθοί(!) και ενώ προτάσεις από τους εργαζομένους υπάρχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις του στη λογική πονάει πόδι κόβει... κεφάλι.

Παράλληλα, η ηγεσία του κόμματος αρνείται να κοινοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας, σε μια προσπάθεια να επιρρίψει τις ευθύνες στους εργαζομένους, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι έως και την ύστατη στιγμή να διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί. Πολλοί, βέβαια, θεωρούν ότι ο δρόμος πλέον δεν έχει επιστροφή και, παρά τις διαβεβαιώσεις Κασσελάκη ότι δεν θα απολυθεί κανείς, σε βάθος χρόνου θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Πολιτική απόφαση

«Παρά τη φιλοτεχνημένη εικόνα εργασιακής ειρήνης που διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανικανοποίητοι από τη στάση του ισχυρού μετόχου, καθώς μέχρι σήμερα παραμένει αδιάλλακτος στο αίτημα για ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της "Αυγής"», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ξεκάθαρα πολιτική απόφαση το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου. Θυμίζουν, δε, ότι εδώ και πολλά χρόνια τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα, εντούτοις βρέθηκαν λύσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα «λουκέτα».

Ενδεικτικό της πρόθεσης του Στέφανου Κασσελάκη να μη συνεχιστεί η έκδοση της «Αυγής» είναι το γεγονός ότι δεν έχει καταβληθεί ο μισθός του Ιουνίου, ως μέσο πίεσης προς τους εργαζoμένους. Αλλωστε, και οι ίδιοι θεωρούν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια οικονομικής ασφυξίας. «Την ίδια στιγμή, δεν μας έχει καταβάλει ακόμη το μισθό του Ιουνίου, ενώ στον αέρα παραμένει και η ομαλή μισθολογική ροή του επόμενου διαστήματος δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στους εργαζομένους. Παράλληλα, αρνείται να μας παράσχει διασφάλιση για την καταβολή των δεδουλευμένων και των παλαιότερων οφειλών, οι οποίες φθάνουν τους 10 μισθούς ανά εργαζόμενο, ενώ η δηλωμένη πρόθεση και από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να μη γίνουν απολύσεις παραμένει διάτρητη όσο δεν παρουσιάζεται με συγκεκριμένο σχέδιο διασφάλισης των θέσεων εργασίας, τη στιγμή που και κανένα σχέδιο βιωσιμότητας και δημοσιογραφικής λειτουργίας δεν μας έχει κατατεθεί ακόμη», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνέλευση εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε προχθές.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή, στη συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη, όχι μόνο δεν δόθηκαν τα οικονομικά στοιχεία, αλλά υπήρξαν «ακραίες ιδέες», οι οποίες αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην απώλεια της ταυτότητας της «Αυγής».

«Στην ίδια συνάντηση, εξάλλου, κατατέθηκαν ως ιδέες σχέδια για πώληση της εφημερίδας σε ιδιώτη, για ενδεχόμενο συνδιαχείρισης μαζί με το κόμμα ή αυτοδιαχείρισης από τους εργαζομένους, αφού τακτοποιηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες, με την επισήμανση ότι δεν έχουν επιλεγεί τα ακραία σενάρια, όπως η πτώχευση», τονίζουν
χαρακτηριστικά.

Εντολή λογοκρισίας

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατόπιν επιλογής συγκεκριμένων στελεχών δεν υπήρξε στο τελευταίο φύλλο της «Αυγής της Κυριακής» σαφής αναφορά για το κλείσιμο της εφημερίδας, όπως θα περίμενε κανείς. «Θλίψη μας προκάλεσε ακόμη το γεγονός ότι διαβάζοντας την ύλη του παραπάνω φύλλου, οι αναγνώστες θα είχαν σχεδόν άγνοια ότι συνετελέσθη ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό γεγονός, το κλείσιμο της πρωινής εφημερίδας της Αριστεράς μετά από 72 χρόνια λειτουργίας. Μάλιστα, στο φύλλο που κυκλοφόρησε "κόπηκαν" οι προτάσεις των συντακτών για θέματα σε σχέση με την ιστορικότητα της εφημερίδας και τη βιωματική διασύνδεση
μέσα από ζωντανές μαρτυρίες ανθρώπων με αυτήν», έγραψαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι της εφημερίδας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως οι γνωρίζοντες ομολογούν, πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να έχει αποφασίσει ότι «Η Αυγή» δεν του είναι... χρήσιμη. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την εφημερίδα στην ασφυξία, αφού προφανώς επιθυμεί να «επενδύσει» αλλού και να κόψει τους «δεσμούς» με την εφημερίδα της Αριστεράς...