Στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται «σφαγή». Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για δραστική περικοπή του ποσού που δίνεται από την κρατική χρηματοδότηση για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης οδηγεί με σαφήνεια σε περικοπές μισθών και απολύσεις. Διότι επί της ουσίας και με βάση τα στοιχεία που έχει παραθέσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για τα οικονομικά του κόμματος, η επιχορήγηση των κομμάτων κόβεται σχεδόν κατά το ήμισυ.

Με απλά λόγια, οι δραστικές περικοπές είναι εδώ και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Το καταπληκτικό είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης πετάει το μπαλάκι, μέσω της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας, στους επικεφαλής και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος για να προτείνουν… βιώσιμη λύση.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τα λέει όλα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε αυτήν:

«Το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των Μέσων στα οποία είναι βασικός μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι γνωστό από καιρό. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει πρόσθετες σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες οδήγησαν και στη δύσκολη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της Αυγής, από το ΔΣ της εφημερίδας.
Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και προοπτική των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι διοικήσεις των Μέσων καλούνται να εκπονήσουν και να εισηγηθούν σχέδιο βιωσιμότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις που να αντιμετωπίζουν άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα».

Και καταλήγει ως εξής:

«Η ΠΓ αποφασίζει:

Aύξηση της μηνιαίας υποχρεωτικής εισφοράς των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.

Οικονομική εξόρμηση μέσω κουπονιών και καμπάνια στήριξης των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας.

Μεγάλη οικονομική εξόρμηση ΣΕΠ - ΟΚΤ συνδυασμένη με έκδοση κάρτας μέλους.

Επανεξέταση των εξόδων των ΝΕ, σε συνεργασία με τις ΝΕ.

Συνολική επανεξέταση της ενοικίασης των γραφείων σε Αθήνα και περιφέρεια».

Σημείο-κλειδί η αναφορά στην απόφαση της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Ότι δηλαδή η χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση «δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης».

Τι σημαίνει αυτό; Αν λάβουμε υπόψη τα όσα ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε για τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος και το ύψος της επιχορήγησης προς τα ΜΜΕ τότε το συμπέρασμα είναι ότι αναμένονται δραματικές εξελίξεις καθώς και ότι το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής ήταν η… αρχή.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Αυγή και το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο ότι

  • Για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969.000 ευρώ.
  • Το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκατ.
  • Το 2021, στα 3,6 εκατ.
  • Και φέτος προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκατ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ το 45% αυτής είναι 2,02 εκατ. ευρώ. Επίσης αν ληφθεί υπόψη ότι το τρέχον έτος η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέλθει στα 4,1 εκατ. ευρώ για τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, τότε είναι εύκολο να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ή θα μπουν λουκέτα παντού ή το προσωπικό θα μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.