Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των τριών συμβασιούχων του «Αθήνα 9,84» συνεχίζεται, όπως και η αναλγησία τόσο του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, όσο και της διοίκησης του δημοτικού σταθμού της πρωτεύουσας. Ως γνωστόν, τρεις εργαζόμενες, επί σειρά ετών μουσικοί παραγωγοί, βρέθηκαν εκτός διαδικασίας ανανέωσης των συμβάσεων καθώς καταργήθηκαν οι θέσεις τους(!) και δεν μπορούσαν καν να καταθέσουν αίτηση ώστε να πάρουν την, τυπική μεν αλλά και ουσιαστική, όπως αποδεικνύεται, ανανέωση.

Πρόκειται για τη Μαρίνα Χαρίτου, που υπηρέτησε τον σταθμό για 32 χρόνια και βρίσκεται λίγο πριν από τη σύνταξη, την Αφροδίτη Παπακάλου με 17 χρόνια εργασίας και την Παρασκευή Ρεντίφη, έμπειρη ηχολήπτρια, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με τέσσερα χρόνια παρουσίας.

Εξ ου και, παμψηφεί, η γενική συνέλευση των εργαζομένων προχώρησε σε κατάθεση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά των εν λόγω πρακτικών (εκδικάζονται σήμερα) που θυμίζουν άλλες εποχές, σκοτεινές και απολυταρχικές.

Οι εργαζόμενες υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος τις εξαπάτησε καθώς αιφνιδίως, παραμονή Πρωτοχρονιάς, εξαφανίστηκαν οι τρεις εν λόγω συμβάσεις έργου, δεν υπήρχαν πλέον, και είχαν αντικατασταθεί από άλλες τρεις που αφορούσαν άνεργους δημοσιογράφους από τον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο».

Θέση στο θέμα πήρε και η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας με ανακοίνωσή της να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας.

Πολλά τα ψέματα

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, η Μαρίνα Χαρίτου παραβρέθηκε στην αίθουσα για να μιλήσει εκ μέρους και των συναδέλφων της. Έκανε λόγο για έλλειψη αξιοκρατίας και ζήτησε από τον Χάρη Δούκα να μεριμνήσει για αποκατάσταση, κάτι που επίσης ζήτησαν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του «Αθήνα 9,84», Νίκος Λαλιώτης, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για τρεις συμβάσεις έργου και όχι εργασίας, ως εκ τούτου κακώς γίνεται λόγος για απολύσεις. Και είπε, ευθαρσώς, πως ο σταθμός κοστίζει… στους δημότες επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Τι εννοούσε ο κ. Λαλιώτης; Ότι ο σταθμός πρέπει να κλείσει ή ότι πρέπει να οδηγηθεί σε αθρόες απολύσεις; Προφανώς και κοστίζει, όπως κάθε έργο κάθε δήμου. Και η ΕΡΤ κοστίζει, να την κλείσουμε κι αυτή;

Κυρίως, όμως, ο πρόεδρος του «Αθήνα 9,84», θέλοντας να ρίξει αλλού το όλο θέμα, παρέπεμψε το ζήτημα στον γενικό διευθυντή του σταθμού «που το χειρίστηκε ο ίδιος εξ ολοκλήρου», ως είπε.

Ο Νίκος Λαλιώτης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, συνελήφθη… ψευδόμενος. Υποστήριξε ότι όλα έγιναν μέσω επιτροπής αξιολόγησης («υποδειγματική», όπως τη χαρακτήρισε), ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι τρεις συμβασιούχοι που απομακρύνθηκαν από τον σταθμό, δεν αξιολογήθηκαν ποτέ. Και αυτό διότι οι θέσεις τους δεν είχαν συμπεριληφθεί στα 36 έργα προς ανανέωση. Συνεπώς, δεν είχαν έργο που να «πατάει» στις δικές τους αρμοδιότητες και δεν μπόρεσαν ούτε καν να κάνουν αίτηση, όπως και έγινε. Άρα, ουδέποτε αξιολογήθηκαν.

Επιπροσθέτως, υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση για τη διατήρηση των 36 συμβάσεων, κάτι που άλλωστε διατυπώθηκε και από τους επικεφαλής των παρατάξεων που έχουν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΡΑ και παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Διαβεβαιώσεις που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Έδωσε υπόσχεση

Κάπως έτσι οι τρεις εργαζόμενες έμειναν άνεργες, με τη μία να βρίσκεται στα όρια της συνταξιοδότησης και την άλλη να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Απορίας άξιον, λοιπόν, με τι είδους κριτήρια έγινε η… προ-αξιολόγησή τους καθώς η διοίκηση φρόντισε να τις πετάξει στον δρόμο, χωρίς να συμπεριλάβει τα τρία έργα στην προκήρυξη των 36 θέσεων εργασίας. Ποιος τους το υπέδειξε και με τι σκεπτικό;

Η αναλγησία του δημάρχου Χάρη Δούκα και των διοικούντων δεν έχει προηγούμενο. Εντέλει, όμως, όλοι αποδέχθηκαν το δίκαιο των εργαζομένων. Μάλιστα, οι Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός ζήτησαν την άμεση κατάργηση των τριών νέων συμβάσεων έργων και την επαναφορά των τριών γυναικών.

Ο κ. Δούκας αναδιπλώθηκε και δεσμεύτηκε δημόσια ότι «με το που ανοίξει η πλατφόρμα, οι πρώτες θέσεις θα είναι για τις τρεις τους». Αν η δέσμευση γίνει πράξη, θα φανεί…