Ένα χρόνο μετά την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί απροκάλυπτα να την εργαλειοποιήσει, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο να λαϊκίζει επικίνδυνα, προκειμένου να «ευαισθητοποιήσει» τη κοινή γνώμη.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, ο κ. Φάμελλος άλλαξε θέμα συζήτησης, λσημειώνοντας πως: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συγκαλύψει τις ευθύνες και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα. Έτσι, παράλληλα με την προσβολή στη μνήμη των θυμάτων έχουμε και την προσβολή κάθε έννοιας δικαίου, κάθε έννοιας δικαιοσύνης», αναφορικά το «έγκλημα των Τεμπών» όπως το χαρακτήρισε.,
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές και ποινικές ευθύνες» και πως είναι «ένα έγκλημα για το οποίο η κοινωνία μας ζητά δικαιοσύνη και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητά δικαιοσύνη και αυτή δεν έχει αποδοθεί». Ανέφερε ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «αναφέρεται στο γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών στερείται πολιτικής αμεροληψίας και είναι απρόθυμη να καλέσει για κατάθεση βασικούς εμπειρογνώμονες». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ένα χρόνο μετά «επιμένει να περιορίζει την έρευνα, να περιορίζει την αλήθεια». Σημείωσε ότι «οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους έχοντας στο πλευρό τους το σύνολο της κοινωνίας, κάτι που φαίνεται και από τις σχεδόν 900.000 υπογραφές στο ψήφισμα για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και καταγγέλλουν μία σειρά από παραλείψεις που οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος».
Η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τη συγκάλυψη και αμνήστευση των υπευθύνων, απορρίπτοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια ανακριτική αρχή και την κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων που μπορούσαν να καταθέσουν στην εξεταστική αλλά δεν κλήθηκαν.
Ρώτησε για ποιο λόγο να μην καταθέσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, ο κ. Σπηλιόπουλος, που παραιτήθηκε το 2020 με επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, που είχε ενημερώσει εγγράφως τον Κώστα Καραμανλή για τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας», ο πρόεδρος της επιτροπής ETCS, κ. Κατσιούλης, που παραιτήθηκε και έλεγε ότι μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου λειτουργούσε χωρίς σηματοδότηση και συστήματα ασφάλειας. Επιπλέον, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ και συνδικαλιστής κ. Γενιδούνιας, ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλος, «ο οποίος είχε τελικά την ευθύνη για το μπάζωμα».
«Εμείς έχουμε ευθύνη να ακολουθήσουμε το δρόμο της δικαιοσύνης και της αλήθειας», είπε, «είναι υποχρέωση όλων μας να σταθούμε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες, να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί τους και να παλέψουμε για να μη μείνει τίποτα αναπάντητο και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται».
Στο στόχαστρο του και τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Επιπλέον έβαλλε κατά της κυβέρνησης που εισάγει στη Βουλή «ένα ακραία αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, που παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, για τα ιδιωτικά ΑΕΙ». Σχολίασε ότι ο χαρακτηρισμός χθες από τον υπουργό Κυρ. Πιερρακάκη ότι το Σύνταγμα δεν είναι «τοτέμ», όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «προσβάλλει και τη Βουλή και το πολίτευμα και το Σύνταγμα». Είπε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικές και ότι ακόμη κι αν ψηφιστούν θα οδηγήσουν σε προσφυγές στη δικαιοσύνη. Υποστήριξε ότι την «αδικία» της κυβέρνησης την βλέπουν οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες.
Περνώντας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο έκανε λόγο για «νομοσχέδιο κολλάζ» με πάρα πολλά διαφορετικά θέματα.
Μιλώντας για τις διατάξεις για τον αιγιαλό, σχολίασε ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το κίνημα της πετσέτας που έλεγε ότι «μετά από μία τετραετή θητεία Μητσοτάκη οι πολίτες δεν βρίσκουν χώρο να απλώσουν την πετσέτα τους στις παραλίες». «Ας μην κρύβουμε ότι με αιτιολογία την πανδημία αφήσατε τα πάντα ανεξέλεγκτα για μεγάλο χρονικό διάστημα: Αναστολή κατεδαφίσεων που είχαν τελεσιδικήσει στον αιγιαλό, παραχώρηση δημόσιου χώρου η οποία «διευρύνθηκε» επί Covid», είπε, τονίζοντας ότι «ο Covid-19 έφυγε αλλά έμειναν όλες οι παραβιάσεις και το κλείσιμο ματιού σε διάφορα συμφέροντα». Είπε ότι η κυβέρνηση αριστοτεχνικά και υποκριτικά πετά την ευθύνη αλλού: «Ενώ εσείς παραβιάσατε δικαιώματα των δήμων, τώρα ρίχνετε την ευθύνη στους δήμους. Πάντα κάποιος άλλος πρέπει να φταίει και όχι η κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Οπότε τους πετάτε έξω από τη διαχείριση με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και πώς να ανταποκριθούν σε αυτή την αρμοδιότητα χωρίς πόρους και προσωπικό». «Έρχεστε και λέτε να διαχειριστείτε τις εισπράξεις και τάχα να βγάζει και το δημόσιο κάτι», σημείωσε.
Βλέπει οικονομικά συμφέροντα και στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει καμία ρύθμιση για την κλιματική κρίση, για την θαλάσσια χωροταξία, για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, για το παράκτιο οικοσύστημα, για τη σύμβαση της Βαρκελόνης, αλλά «μας φέρνετε ένα περιορισμένης οπτικής νομοσχέδιο μόνο για κάποια οικονομικά συμφέροντα». «Φέρνετε διατάξεις που θυσιάζουν τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων, και δεν διασφαλίζουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, παρά μόνο την ‘αξιοποίηση' για οικονομικά οφέλη», είπε, «για την κλιματική κρίση ούτε λόγος». Σχολίασε δε ότι ο κ. Θεοχάρης λέει ότι αυτό είναι ευθύνη άλλου. Δηλαδή έρχεται υπουργός να εισηγηθεί νομοσχέδιο και παραδέχεται ότι δεν συνεργάζονται τα υπουργεία, ότι δεν συνεργάζεται το ΥΠΟΙΚ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα σοβαρό πρόβλημα ακόμα και όσο αφορά την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και ζωνών παρεμβάσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές. «Η ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν την ενδιαφέρει το ζήτημα της οργάνωσης χρήσεων. Δεν προχώρησαν καθόλου τη στελέχωση της πολιτείας και έρχονται να κάνουν τώρα μια ρύθμιση. Λένε θα υπάρχει σύστημα καταγγελιών, αλλά ποιος θα τη διαχειριστεί αφού δεν υπάρχουν ελεγκτές και επιθεωρητές;», είπε.
«Συνδέεται αυτό το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση του χώρου εκτός σχεδίου, με όλη τη δόμηση και τις οικονομικές δραστηριότητες εκτός σχεδίου; Σαφέστατα», ανέφερε. Τόνισε ότι έρχονται όλοι οι φορείς και λένε ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύουν την πολυνομία. «Δηλαδή αλλάζουν ρυθμίσεις που δεν καταργούνται». «Ορθώς σας κατηγορούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι καταργείτε και το όριο των 30 μέτρων και την προστασία της παράκτιας ζώνης. Και πετάτε το μπαλάκι στο ΥΠΕΝ», συνέχισε. Σχολίασε ότι στις τοποθετήσεις των Επιτροπών ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ειδικά για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 δεν μπορούν να περιμένουν τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. «Να θυμίσουμε λοιπόν ότι 31 Ιουλίου 2020 ο τότε υφυπουργός του κ. Χατδηζάκη έλεγε στη Βουλή ότι όλες οι ΕΠΜ θα είχαν τελειώσει το Δεκέμβριο του 2021», «σήμερα, τρία χρόνια μετά οι μελέτες γυρίζουν στα γραφεία των υπουργών για να μη θεσμοθετηθεί τίποτα» και «έρχεται ο κ. Χατζηδάκης να πει ότι δεν τελείωσαν οι μελέτες για να κάνει ρυθμίσεις». «Αντί λοιπόν να έχουμε Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura, θεσμοθετείτε τις απάτητες παραλίες που είναι προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων, για να κάνουν τοπικά ρουσφέτια οι υπουργοί», ανέφερε.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «αλχημεία» που γίνεται με διάταξη για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Αναφέρθηκε στη διάταξη για την ενίσχυση της δημογραφικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά και σε ό,τι αφορά στα ζητήματα δημιουργικής απασχόλησης, τονίζοντας ότι από τα 119.646 παιδιά με πλήρη φάκελο έμειναν εκτός ΚΔΑΠ περισσότερα από τα μισά, εκ των οποίων 6.702 παιδιά οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας. «Και μην μας πείτε για δημοσιονομικά περιθώρια, δεν υπάρχει δικαιολογία. Είναι υποκριτικό να μιλάνε για περιθώρια αυτοί που επέτρεψαν την αισχροκέρδεια και δεν φορολόγησαν τα υπερκέρδη για τα δυο διυλιστήρια το ‘23 που είναι 1,5 δισ.». Απαντώντας στον κ. Θεοχάρη που έλαβε το λόγο στη συνέχεια για να απαντήσει στον κ. Φάμελλο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να απαντήσει πότε θα φορολογήσει η κυβέρνηση τα συγκεκριμένα υπερκέρδη του 2023.
Ο κ. Φάμελλος ρώτησε επίσης γιατί η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες είναι μόνο για το 2024 και «τι θα κάνει η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, στο στρατηγικό σχέδιο που εκπονήσατε για την ΚΑΠ, στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην καρτελοποίηση της αγοράς και σε ό,τι αφορά το υπέρογκο κόστος παραγωγής».
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, προτείνει ανάμεσα στα άλλα, αφορολόγητο των πρόσθετων εφημεριών, αφορολόγητο των εφημεριών που πραγματοποιούνται λόγω μετακίνησης για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
«Όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έρχεται στη βουλή να κάνει ‘ρεπορτάζ' και να αναγνωρίζει τα προβλήματα. Μόνο που αυτά τα προβλήματα τα δημιουργεί η πολιτική του», σχολίασε. Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει σε μια ισχυρή σύγχρονη ανθρώπινη Πολιτεία με σχέδιο, με ξεκάθαρους κανόνες με ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό με Δασολόγιο και Κτηματολόγιο, οριοθετημένη τη ζώνης του αιγιαλού». «Αυτή την πολιτεία η ΝΔ δεν τη θέλει», σημείωσε.