«Στη Νέα Δημοκρατία και στα στελέχη της, δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατικού ήθους», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος για όσα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είπε από το βήμα της συνεδρίασης των επιτροπών για την ισότητα στο γάμο, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου και για όσα είπε ο κ. Φάμελλος για την αποχή. Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας πριν λίγο στη Βουλή έδωσε όμως απαντήσεις και στην επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Φάμελλος αναφορικά με το σημερινό ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας δεν συνιστά υπεύθυνη η στάση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από πολιτικά υποκινούμενα ψηφίσματα, να διασύρουν την Ελλάδα, και μάλιστα να θέτουν και θέματα τα οποία βάζουν ακόμα και την απειλή της περικοπής κοινωνικών πόρων, στη βάση θεμάτων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
«Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δαπάνησε δυστυχώς, τα τρία τέταρτα της ομιλίας του, για να κάνει μια επίθεση στην κυβέρνηση, αντί να μιλήσει γι΄αυτή τη σημαντική νομοθετική παρέμβαση που ευτυχώς, επί της αρχής υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο υπουργός Επικρατείας και υπογράμμισε: «Μαθήματα δημοκρατικού ήθους στη Νέα Δημοκρατία και στα στελέχη της, που έβαλαν την Ελλάδα στην Ευρώπη την κράτησαν επίσης στην Ευρώπη, το 2015, όταν το ένα τρίτο με ένα τέταρτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποσκίρτησαν και δεν ψήφισαν, όταν ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, και προ των εκλογών του 2015 του Σεπτεμβρίου και μετά, απείχε από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ο κ. Καμμένος, δεν θα δεχθούμε. Και δεν θα δεχθούμε γιατί και εσείς ενδεχομένως να έχετε στις τάξεις σας βουλευτές που διαφωνούν. Ακούσαμε την κ. Λινού σήμερα που έχει ενστάσεις με την παρένθετη κυοφορία. Ακούσαμε κάποιες ενστάσεις του κ. Πολάκη. Ακούσαμε ενστάσεις, σε σχέση με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αν κατάλαβα καλά. Θέλω να πω ότι έχουν ακουστεί και από κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φωνές προβληματισμού και δεν θα πρέπει να κατακεραυνώσουμε κανέναν βουλευτή, ο οποίος έχει ενδοιασμούς για ένα ταυτοτικό ζήτημα, για ένα ζήτημα που άπτεται και ηθικών αντιλήψεων και ηθικών προβληματισμών».
Στην παρέμβαση του κ. Σκέρτσου αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού. «Εγώ δεν είπα ότι δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο. Ούτε είπα ότι έρχομαι σε ρήξη με το κόμμα. Έρχομαι σε ρήξη με τις μετατροπές της αρχικής νομοθεσίας, για την παρένθετη κυοφορία, και ιδιαίτερα με την μετατροπή του νόμου και της απόφασης της αρμόδιας αρχής -επιτροπής, με την οποία δόθηκε δικαίωμα σε άτομα που παροδικά κατοικούν στη χώρα να προχωρήσουν σε παρένθετη κύηση και επίσης γιατί δόθηκε δικαίωμα σε απεριόριστο αριθμό εμβρυοεμφυτεύσεων, χωρίς καμία προϋπόθεση για την προστασία της υγείας της γυναίκας και των δικαιωμάτων του παιδιού», είπε η Αθηνά Λινού.
«Κυρία Λινού σέβομαι την επιστημονική σας διαδρομή, και τις απόψεις σας. Αυτό που είπα είναι ότι πάνω σε αυτό το πλαίσιο που ασκείτε κριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση νόμου που προτείνει την επέκταση του πλαισίου για την παρένθετη κύηση. Την οποία υπογράψατε κι εσείς. Δεν βλέπετε να υπάρχει μια αντίθεση;», είπε ο υπουργός Επικρατείας. «Θεωρώ τον τρόπο εφαρμογής του νόμου για την παρένθετη κυοφορία, παράνομη και επικίνδυνη για την εμπορευματοποίηση και των παιδιών και των γυναικών και σε αυτό νομίζω συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το δείτε σύντομα», είπε η Αθηνά Λινού.
Ο Άκης Σκέρτσος απάντησε και στα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το κράτος δικαίου.
«Μα υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το κράτος δικαίου, μέσα από την διεύρυνση των δικαιωμάτων που συζητάμε σήμερα σε αυτό το νομοσχέδιο; Και ακριβώς επειδή αναγκάζεστε να το υπερψηφίσετε - δεν θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά - ανακαλύπτετε σκιές και δημιουργείτε μάλιστα και μια εικόνα διασυρμού της χώρας, με βουλευτές σας στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από πολιτικά υποκινούμενα ψηφίσματα, τα οποία διασύρουν την Ελλάδα, υποστηρίζονται και υπογράφονται από Έλληνες βουλευτές κι έχουν μάλιστα και έχουν στα θέματα τα οποία βάζουν ακόμα και την απειλή της περικοπής κοινωνικών πόρων στη βάση θεμάτων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Είναι αυτό μια σοβαρή, εθνικά υπεύθυνη στάση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα κράτους δικαίου; Δεν νομίζω. Και πραγματικά πρέπει να αναλογιστούμε περισσότερο την μεγάλη τομή που κάνει αυτό το νομοσχέδιο, την διεύρυνση δικαιωμάτων σχετικά με τα θέματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι ομοφυλόφιλοι συνάνθρωποί μας», είπε ο κ. Σκέρτσος.