Σε μια απαράδεκτη δήλωση, η οποία εξυπηρετεί το αφήγημα της Τουρκίας, προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε πάνελ του ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ενώ μαζί τους ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου. Η συζήτηση αφορούσε τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, όπου ο κύριος Αποστολάκης όχι μόνο τις υποστήριξε, αλλά της πήγε και ένα βήμα παρά πέρα, κάνοντας λόγο για κινήσεις που έχουμε ήδη κάνει, οι οποίες μπορούν να ερμηνευθούν ως αποστρατιωτικοποίηση. 

Η αντιπαράθεση του Τάσου Χατζηβασιλείου ήταν σφοδρότατη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και στο τέλος -μετά από περίπου 12 λεπτά- τον υποχρέωσε να το μαζέψει και να το στρογγυλέψει. Όμως η αρχική δήλωση δεν ήταν απλώς αχρείαστη, αλλά εντελώς ζημιογόνος. Διότι τέτοιες δηλώσεις δεν περνούν απαρατήρητες από την Τουρκία και είναι βέβαιο ότι θα γίνει «σημαία», καθώς εξυπηρετεί πλήρως το ερντογανικό αφήγημα.

Επίσης, αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι τέτοιες δηλώσεις σε τέτοιο χρόνο -όπου αναμένεται η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας σε λίγες ημέρες-, δεν συνιστούν έκφραση ανησυχίας στον δημόσιο διάλογο, αλλά προσπάθεια να δοθούν επικοινωνιακά όπλα στον Ερντογάν, προκειμένου να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην χώρα μας, προφανώς με την ελπίδα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει «στήλη άλατος», όπως ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς - το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να γίνει, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Όλαφ Σόλτς. Όμως, η στόχευση παραμένει αισχρή: προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, επιτίθενται στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Και μετά απορούν στην Κουμουνδούρου, «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε».

Η δήλωση Αποστολάκη

Δημήτρης Οικονόμου: «Θα μου πείτε ευθέως: έχουν φύγει κάποια οπλικά συστήματα από τα νησιά μας και δεν έχουν αντικατασταθεί;»

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Συμφωνείτε τον κύριο Κασσελάκη, τον πρόεδρό σας, Ναύαρχε; Επειδή αυτό ειπώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον πρόεδρό σας».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ο κύριος Κασσελάκης εξέφρασε μια ανησυχία η οποία είναι εύλογη».

Δημήτρης Οικονόμου: «Εσείς γνωρίζετε ότι έχει γίνει αυτό;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Δεν έχει γίνει; Δεν έχει γίνει με τα BMP-1; Δεν έχει γίνει με τα πυρομαχικά;»

Άκης Παυλόπουλος: «Έχουν γίνει βήματα αποστρατιωτικοποίησης;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Έχουν γίνει κάποια βήματα και κινήσεις, οι οποίες είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Δημήτρης Οικονόμου: «Δηλαδή έχουν φύγει κάποια οπλικά συστήματα και δεν έχουν αντικατασταθεί;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Κοιτάξτε, τα BMP-1. Τα οποία φύγανε από τα νησιά και αυτά που επιστραφήκανε, ήταν -»

Άκης Παυλόπουλος: «Συνεπώς, λέτε ότι έχουμε ενδώσει ήδη. Έχουμε κάνει υποχώρηση ήδη, αυτό λέτε».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Λέω ότι έχουμε κάνει κινήσεις τέτοιες, οι οποίες μπορεί να είναι και προς αυτή την κατεύθυνση».

Δημήτρης Οικονόμου: «Αυτό το κάναμε για να κατευνάσουμε την Τουρκία;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Το κάνουμε στο να δείξουμε μία καλή πρόθεση και ένα καλό κλίμα, στο να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω».

Άκης Παυλόπουλος: «Δεν είναι υποχωρητικότητα και αυτό;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Εξαρτάται μέχρι πού θα φτάσει. 

Άκης Παυλόπουλος: «Όχι, όχι, είναι. Αν συζητάμε τέτοιο θέμα και έχει γίνει, εσείς περιγράφετε μια υποχώρηση».

Δημήτρης Οικονόμου: «Και σε ένα νησί να είναι όπως το λέτε, υποχωρητικότητα είναι. Αν είναι όπως το λέτε, γιατί αυτό υποστηρίζετε».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Εγώ δεν λέω πράγματα που πατάω την κοιλιά μου και τα λέω, υπάρχουν πράγματα τα οποία έχουν συμβεί. Δηλαδή, φύγανε σας λέω εγώ, κάποια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού -ναι μεν παλιά- και επιστρέψαμε στα νησιά κάποια άλλα, τα οποία δεν είναι ίδιων δυνατοτήτων. Αυτά που πήραμε δε από τη Γερμανία για αντικατάσταση -που πήραμε πολύ λιγότερα- υπήρχε η δέσμευση να τα κρατήσουμε στον Έβρο».

Δημήτρης Οικονόμου: «Έχουμε αποδυναμώσει τα νησιά μας, κύριε Ναύαρχε;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ό,τι φεύγει από τα νησιά, μειώνει τη δυνατότητα άμυνας των νησιών. Ό,τι και να φύγει, ακόμα και μια σφαίρα να φεύγει, είναι θέμα. Μην το στρογγυλεύουμε».