Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην Τουρκία για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου και την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ΣΚΑΪ, η λίστα όσων συνοδεύσουν τον Τούρκο πρόεδρο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά είναι σίγουρο ότι η αποστολή θα είναι πολυπληθής.

Κατά την επίσκεψη θα υπογραφούν συμφωνίες που αφορούν σε θέματα εμπορίου και τουρισμού, ωστόσο στην ατζέντα των δύο ηγετών υπάρχουν και τα ελληνοτουρκικά, που θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης, κάτι για το οποίο προετοιμάζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Στόχος είναι να καταδειχθεί ότι παρά τις μεγάλες διαφωνίες, οι δύο χώρες μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς να υπάρχει ένταση.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διαμηνύεται ότι η Ελλάδα -πιο ισχυρή από ποτέ, διπλωματικά και αμυντικά- προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματά της. Πρόκειται για μια αδιαπραγμάτευτη στάση και εθνική θέση, την οποία έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλους τους τόνους.

Ο διάλογος, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι σημαντικός και χρήσιμος και η Ελλάδα θέλει να προστατεύσει και να θωρακίσει τη διαδικασία αυτή καθώς είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Πρόκειται όμως για μία άσκηση με δύο μέρη η στάση των οποίων αξιολογείται διαρκώς. Είμαστε συνεπείς, αλλά δεν είμαστε αφελείς, είναι η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης.