Ζήτημα ημερών θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει την κατοχή του «Το Μανιφέστο», η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της από κοινού έρευνας του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία συνεχίζει να καίει για 16η συνεχή μέρα.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών αρχών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καταστροφή οφείλεται σε ανθρώπινες ενέργειες.

Σε δεύτερη φάση, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναμένεται να ερευνηθεί αν οι ενέργειες αυτές οφείλονται σε αμέλεια ή σε σκόπιμες πράξεις που απέβλεπαν να αποσπάσουν την προσοχή των αρχών από άλλες εν εξελίξει παράνομες ενέργειες, π.χ. διακίνηση μεταναστών και εντέλει προκάλεσαν την καταστροφή και το χαμό των 21 ανθρώπων που βρήκαν φρικτό θάνατο στις φλόγες.

Ανθρώπινο χέρι

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο από την παραδοσιακή ανακριτική έρευνα και διαδικασία όσο και από τις καταγραφές δορυφόρων και άλλων συστημάτων υπερυψηλής τεχνολογίας που καταγράφουν τις κινήσεις ανθρώπων και τις μεταβολές του φυσικού περιβάλλοντος στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, είναι σχεδόν βέβαιον ότι για την καταστροφική megafire στην περιοχή ευθύνεται ανθρώπινο χέρι, χωρίς, όμως, να έχουν γίνει γνωστά στοιχεία που να οδηγούν σε σκόπιμη ενέργεια ή σε αμέλεια.

«Αυτό θα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί και θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανώς και η συνεργασία μας με ξένες υπηρεσίες», θα πει προς «Το Μανιφέστο» άνθρωπος που έχει καίριο ρόλο στις εν εξελίξει έρευνες. Η φωτιά στην περιοχή του Έβρου ξέσπασε το Σάββατο 19 Αυγούστου και όλα τα μέσα που διέθετε το Πυροσβεστικό Σώμα, υπέργεια, δορυφορικά και επίγεια, κατέγραψαν τουλάχιστον 15 διαφορετικές εστίες στη νοητή ευθεία που ενώνει το Σουφλί με την Αλεξανδρούπολη.

Ήταν το πρώτο ύποπτο στοιχείο, που μαζί με τους μηχανισμούς της πυρόσβεσης κινητοποίησε αυτομάτως και τους ανακριτικούς. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι Αρχές και σε δύο εστίες που ξέσπασαν σε διαφορετικές περιοχές στις Σάπες και τον Μίσχο της Ροδόπης, οι οποίες ανήκουν στη λίστα αυτών που χρησιμοποιούν οι διακινητές μεταναστών και προσφύγων.

Επίσης, τρία ακόμα στοιχεία είναι αυτά που βρίσκονται μεταξύ όλων όσα εξετάζονται από τις ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας:

• Η ύπαρξη του βίντεο με τις τελευταίες ώρες των μεταναστών που έχασαν τις ζωές τους στις φλόγες. Ερευνάται η «διαδρομή» του από την ώρα που τραβήχτηκε μέχρι την ώρα που έφτασε στα χέρια της Σουφί, η οποία το δημοσιοποίησε.

• Ένας αριθμός παρατημένων Ι.Χ. αυτοκινήτων μέσα σε δασικές περιοχές και μάλιστα σε δρόμους που αποδεδειγμένα και χαρτογραφημένα χρησιμοποιούν τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν ξεπερνά τα έξι, ενώ ορισμένα έχουν αθηναϊκές πινακίδες κυκλοφορίας.

• Είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν στις δασικές περιοχές τις ώρες που ξέσπασαν οι πυρκαγιές να άναψαν φωτιές για να αντιμετωπίσουν ζωτικές ανάγκες τους, όπως η καθαριότητα –σωματική και πλύσιμο ρούχων–, καθώς και η σίτισή τους.

«Από το πουθενά»

«Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», είπε πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών.

Και αναφερόμενος στο θέμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά του Έβρου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη για φέτος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της εκδήλωσής της είναι «ανθρωπογενής», ενώ συμπλήρωσε ότι την ώρα που καιγόταν η νότια περιοχή του Έβρου, «ξέσπασε από το πουθενά πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς».

Για τους μετανάστες που έχασαν τις ζωές τους μέσα στις φωτιές ο πρωθυπουργός έκανε την εξής αναφορά: «Ας αναρωτηθούμε ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν καθαρή εικόνα».

Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν το ίδιο με αυτό που, μεταξύ άλλων, είχε θέσει και η εφημερίδα μας με δύο δημοσιεύματα την περασμένη εβδομάδα με αφορμή το βίντεο με τις τελευταίες ώρες της ζωής των 21 μεταναστών μέσα στο φλεγόμενο δάσος της Δαδιάς και το οποίο, σύμφωνα με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, διακινήθηκε από τη Μαροκινή ακτιβίστρια που ζει μόνιμα στην Ιταλία, Ναουάλ Σουφί.

Να σημειωθεί ότι η ίδια είχε παραλάβει –και τότε από άγνωστη πηγή– και είχε ξεκινήσει βίντεο με τις τελευταίες ώρες της ζωής μεταναστών από το αμπάρι του πλοίου που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, στα μέσα του περασμένου Ιουνίου.