Ένα από τα πιο σκληρά, απάνθρωπα και προκλητικά πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος έκανε και πάλι την εμφάνισή του στα μονοπάτια της διακίνησης μεταναστών στον Έβρο.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Τα κυκλώματα, αυτή τη φορά, όχι μόνο δεν δίστασαν να περάσουν ανθρώπους μέσα από τα καμένα ή τα κουφάρια των δέντρων που ακόμα καπνίζουν, αλλά τράβηξαν και διακίνησαν βίντεο με τους εαυτούς τους να πανηγυρίζουν για τα κατορθώματά τους με καλυμμένα πρόσωπα. Δεν άφησαν καμία, πλέον, αμφιβολία για το ποιοι τραβούν και διακινούν τα βίντεο σε «επαγγελματίες αλληλέγγυους», επιβεβαιώνοντας, για ακόμα μία φορά, τη σκοτεινή συνεργασία τους.

Τα παραπάνω απαθανατίζονται σε ρεπορτάζ που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Open, όπου περισσεύει το θράσος των διακινητών. Τραβούν τους εαυτούς τους με φόντο τους μετανάστες που περνούν υπό τις οδηγίες και την καθοδήγησή τους μέσα από καμένες εκτάσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διακρίνονται κορμοί δέντρων που ακόμα καπνίζουν.

Εντοπισμός στοιχείων

Και ενώ η φωτιά στην περιοχή συνεχίζεται με μειωμένη, βεβαίως, ένταση για 17η ημέρα, χθες «Το Μανιφέστο» αποκάλυψε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και η Ελληνική Αστυνομία έχουν εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εξάγεται το συμπέρασμα ότι για την καταστροφική megafire στην περιοχή ευθύνεται ανθρώπινο χέρι, χωρίς, όμως, να έχουν γίνει γνωστά στοιχεία που να οδηγούν σε σκόπιμη ενέργεια ή σε αμέλεια.

Οι ελληνικές υπηρεσίες, από την πρώτη στιγμή της έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς το Σάββατο 19 Αυγούστου, κινητοποίησαν όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα με τα οποία κάνουν monitoring (live παρακολούθηση των κινήσεων στην ευαίσθητη περιοχή του Εβρου) ώστε να διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις μεμονωμένων ανθρώπων ή ομάδων.

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες μετά και ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, διακινήθηκε ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει μετανάστες να περπατούν σε μονοπάτια στο φλεγόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Οι 18μετανάστες,μετά τη λήψη και την αποστολή του βίντεο σε άγνωστο παραλήπτη, έχασαν τις ζωές τους σε ένα από τραγικότερα δυστυχήματα. Η ιατροδικαστική γνωμάτευση δεν αποκλείει οι μετανάστες να βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ κοιμόντουσαν, χωρίς να φωτίζει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το βίντεο που τους δείχνει να περπατούν στο φλεγόμενο δάσος διακινήθηκε στα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη γνωστή Μαροκινή ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί, η οποία διαμένει μόνιμα στην Ιταλία, δημιουργώντας μια σειρά από ερωτήματα, κυρίως για το πώς και από ποιους έφτασε στα χέρια της. Ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα...

Εν μέρει, βέβαια, τα ερωτήματα έχουν αυτονόητες απαντήσεις που καταδεικνύουν, όπως και στην περίπτωση του πολύνεκρου ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου, με την Σουφί σε ιδιαίτερο επικοινωνιακό ρόλο, τις σχέσεις ορισμένων ΜΚΟ με τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και τις μεταξύ τους ανταλλαγές πληροφοριών για τους τελικούς προορισμούς των διακινουμένων, γεωγραφικές συντεταγμένες με τις ακριβείς θέσεις των μεταναστών, τηλεφωνικούς αριθμούς για γρήγορη μεταξύ τους επικοινωνία και πολλά άλλα στοιχεία. Εναντίον κάποιων ΜΚΟ που αντιπροσωπεύονται και στην Ελλάδα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, η εξέλιξη των οποίων από την πλευρά της Δικαιοσύνης είναι εξωφρενικά αργή.

Στο βίντεο που προβλήθηκε από το Open, οι διακινητές με καλυμμένα πρόσωπα διαφημίζουν τη δυνατότητα που έχουν να διακινούν ανθρώπους ακόμα και την ώρα που η φωτιά συνεχίζεται και να τους περνούν μέσα από τα καμένα. Τα στοιχεία που –σε πρώτη φάση– έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές αρχές, ερευνώντας τις αιτίες της καταστροφής, έχουν φέρει στο φως, μεταξύ άλλων, και αρκετά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, πολλά εκ των οποίων φέρουν αθηναϊκές πινακίδες κυκλοφορίας. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ή επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη διακίνηση μεταναστών από τα οργανωμένα κυκλώματα.

Το βίντεο περιλαμβάνει ακόμα και τη σοκαριστική εικόνα των διακινητών να πανηγυρίζουν με καλυμμένα πρόσωπα για το γεγονός ότι περνούν ανθρώπους μέσα από τα καμένα, ενώ μεταδίδουν ακόμα και screenshots κινητών ή tablets με στιγμιότυπα από τους χάρτες της Google, στα οποία φαίνεται η ακριβής γεωγραφική θέση τους και η διαδρομή που έχουν ακολουθήσει μέχρι εκείνο το σημείο, σαν να πρόκειται για διαφημιστικό βίντεο προς τους «πελάτες» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές ερευνούν και το συγκεκριμένο βίντεο στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να καταγράψουν περισσότερα στοιχεία που πιθανώς να φωτίσουν περισσότερο τις αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς που έχει κάνει στάχτη αδιανόητα μεγάλες εκτάσεις στον Έβρο.