Με πιο ισχυρό όπλο τη γλώσσα της αλήθειας, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στην τελευταία φάση της προεκλογικής κούρσας έχοντας στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και μία ξεκάθαρη νίκη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα, οδηγεί σε μία ακόμα νικηφόρα εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο. Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός την παρομοίασε με εκλογικό «τρίποντο» που θα ολοκληρώσει τις εκλογικές επιτυχίες της Νέας Δημοκρατίας μετά την επικράτησή της στις κάλπες του 2023. 

Ο πρωθυπουργός έβαλε από νωρίς τον πήχη στο 33% που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Στην πραγματικότητα, η τακτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα και τα μηνύματα που φτάνουν στην Πειραιώς δικαιολογούν εκείνους που εκτιμούν ότι το ποσοστό που θα λάβει τελικά στις ευρωεκλογές θα είναι μεγαλύτερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες ακολουθεί σπριντ τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και όλου του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. «Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, αυτήν τη μεγάλη συσπείρωση την οποία διαπιστώνω σε όλη την Ελλάδα θα την εξαργυρώσουμε τελικά πολιτικά στην κάλπη», τόνισε στο Αγρίνιο. 

«Ευθύνη και ωριμότητα» 

Αυτήν την εβδομάδα ξεχωρίζουν οι ομιλίες του πρωθυπουργού σήμερα στην Κέρκυρα και την Πέμπτη στην Πάτρα, ενώ παντού τονίζει τη σημασία των ευρωεκλογών για τις μάχες της Ελλάδας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα και εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για αποχή ή για χαλαρή ψήφο. Παράλληλα, και στις συνεντεύξεις του, οι οποίες φυσικά έχουν πυκνώσει, αναφέρεται στην ανάγκη οι πολίτες να ψηφίσουν με ευθύνη και ωριμότητα για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και σηκώνει το γάντι της αντιπολίτευσης που θέλει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε κάλπη διαμαρτυρίας και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. 

Το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για «μια ακόμα εκλογική νίκη με ισχυρή εντολή ώστε να παραμείνουμε σε τροχιά προόδου» απέναντι στην «ανατροπή» που επιχειρεί η αντιπολίτευση, δεν έχει απλά προεκλογικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός εξηγεί παντού γιατί η διασφάλιση της σταθερότητας στον τόπο συνδέεται με το εκλογικό «τρίποντο» για το οποίο έκανε λόγο στις τελευταίες ομιλίες του. Εξηγεί γιατί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ότι στο εσωτερικό έχει σημασία την επομένη των ευρωεκλογών να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει αλλάξει η εντολή που έλαβε στις εθνικές εκλογές με το 41%. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας που «οργώνουν» τη χώρα σηκώνουν το γάντι και απαντούν στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του Στέφανου Κασσελάκη που μιλά για «αλαζονικό 41%». Τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υφάρπαξε αυτό το ποσοστό, αλλά το πήρε στις κάλπες και καλούν τους πολίτες να απαντήσουν στις 9 Ιουνίου με ένα μήνυμα σταθερότητας, συνέχειας και σκληρής δουλειάς. 

Το δεύτερο πολύτιμο «όπλο» στα χέρια του πρωθυπουργού είναι η αδυναμία της αντιπολίτευσης να καταθέσει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική μια δική της κοστολογημένη και ρεαλιστική αντιπρόταση που δεν θα τίναζε την οικονομία στον αέρα. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, η οποία είχε έντονα χαρακτηριστικά debate, φάνηκε ξεκάθαρα η «γύμνια» πραγματικά υπεύθυνης αντιπρότασης. 

Επίσης, σημειώνουν ότι ακόμα και κάποιος που είναι αδαής σχετικά με τα θέματα της οικονομίας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της χώρας. «Η σύγκριση των ψεύτικων υποσχέσεων του κ. Κασσελάκη με όσα έχουμε κάνει από το 2019 και όσα δεσμευόμαστε να κάνουμε στα επόμενα τρία χρόνια μέχρι τις εκλογές του 2027, αρκεί για να βγάλει κάποιος αναποφάσιστος ψηφοφόρος συμπέρασμα», λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ακόμη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι όσο θα πλησιάζει η μέρα των εκλογών, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας από τη μία πλευρά και η επιλογή που τελικά θα κάνουν στην πλειοψηφία τους εκείνοι που δηλώνουν αναποφάσιστοι, θα οδηγήσει σε μια εκλογική νίκη, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που ζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πιο κρίσιμο στοιχείο, όπως τονίζουν, είναι ότι «εμείς δεν κοροϊδεύουμε τάζοντας λαγούς με πετραχήλια» και «αν κάτι δεν είναι εφικτό να γίνει, το λέμε ξεκάθαρα στους πολίτες».