Ο Νίκος Τορναρίτης ανοίγει τα χαρτιά του στον «Πολίτη» για την Δημαρχία της Λευκωσίας και απαντά πώς προέκυψε η «πρόταση – πρόκληση», όπως αναφέρει, να είναι κοινός υποψήφιος ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΔΗΠΑ. Συνδέει την πολιτική διαδρομή του ως βουλευτής Λευκωσίας με την πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι «η Λευκωσία με σφράγισε!» Βάζει μπροστά «το σχέδιο του για τη Λευκωσία» και τα τρία στοιχεία που διαθέτει για να είναι πετυχημένος δήμαρχος: κοινοβουλευτική πείρα, η γνώση πώς δουλεύει το κράτος και η Ευρωπαϊκή εμπειρία. «Αυτά είναι η μεγάλη αποσκευή μου, καταλήγει, δηλώνοντας «έτοιμος να μπει στα βαθιά του Δήμου από την πρώτη ημέρα».

Aναλυτικά η συνέντευξη:

Πως και γιατί αποφασίσατε να κατέλθετε ως υποψήφιος δήμαρχος της Λευκωσίας;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πολιτικές δυνάμεις συζητούσαν πάντα και συζητούν και σήμερα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Γίνονται διαβουλεύσεις και βέβαια σε αυτές συζητούνται ονόματα υποψηφίων δημάρχων. Η δική μου παράταξη, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ συζητώντας το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «Λευκωσία» μού πρότειναν να διεκδικήσω την Δημαρχία. Ήταν μια πρόταση-πρόκληση για μένα. Απάντησα θετικά.
Θεωρώ ότι είναι μια τιμητική πρόταση και κρίνω ότι μπορώ να εργαστώ με επιτυχία πάνω σε ένα νέο κεφάλαιο της δημόσιας δράσης μου. Να εργαστώ στο κεφάλαιο που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου σε μια πόλη που έχει σφραγίσει την πολιτική μου διαδρομή. Η Λευκωσία συμπυκνώνει τα αισθήματα όλων μας, είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, μια πόλη με προκλήσεις και ανοικτά προβλήματα.

Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λευκωσία;

Η Λευκωσία έχει προοδεύσει, όλοι το βλέπουμε και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έκανε σημαντικό έργο. Αλλά προβλήματα πάντοτε θα υπάρχουν γιατί αυτή είναι η φύση των πραγμάτων. Και τα προβλήματα δεν λύνονται με τα λόγια. Λύνονται με στοχοπροσήλωση, επιμονή και καλή γνώση των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι περνάμε πλέον σε μια νέα εποχή με τη συνένωση δήμων. Με αυτά δεδομένα, χωρίζω τα προβλήματα σε τρεις κατηγορίες: Πρώτη κατηγορία αυτά που είναι αμιγώς Αυτοδιοικητικά. Δεύτερη, όσα για να επιλυθούν χρειάζεται η πλήρης συνεργασία με το κράτος και τη δημόσια διοίκηση και, τρίτη, όσα για να επιλυθούν χρειάζεται η διαβούλευση και η συνεννόηση με τους Δημότες.

Το δικό μου σχέδιο για την Λευκωσία θα το επεξεργαστώ μαζί με τους Δημότες και θα το δημοσιοποιήσω όταν θα έχω όλα τα δεδομένα στην κατοχή μου. Γενικά οραματίζομαι μια Λευκωσία φιλική, προσβάσιμη και ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, μια πόλη που να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής από τα πιο μικρά, καθημερινά πράγματα μέχρι και τα πιο μεγάλα. Η Λευκωσία είναι ο κόσμος της και οι Λευκωσιάτες αξίζουν να έχουν μια πόλη-στολίδι, μια πόλη για την οποία να είναι καθημερινά περήφανοι. Για την ώρα λέω πως μπροστά μας είναι το Πράσινο, ο πολιτισμός, το Κυκλοφοριακό, οι Δημόσιοι Χώροι, η Ηλεκτρονική Διοίκηση, τα προγράμματα για νέες υποδομές, το Δίκτυο Προστασίας για τους πιο αδύναμους και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των πόρων που προσφέρει η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Με βάση τις πιο πάνω κατηγορίες θα ιεραρχήσω το πακέτο των λύσεων και θα το κάνω κτήμα των πολλών με δημόσια διαβούλευση.

Τι θεωρείτε ότι λείπει σήμερα από την πρωτεύουσα;

Πράσινο και πλατείες! Η Λευκωσία έχει ελλείμματα στα δύο αυτά κεφάλαια. Δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι. Για τώρα θα πω πως ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης στην Έγκωμη χρειάζεται να γίνει πνεύμονας πρασίνου. Στην κατάλληλη στιγμή θα γίνουν και οι ανακοινώσεις μου για το σχέδιό μου στα δύο αυτά κεφάλαια.

Υπάρχουν τρόποι και σκέψεις για επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος; Για παράδειγμα, δημόσια κτήρια όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη τοποθεσία;

Γνωρίζω ότι το κυκλοφοριακό της πρωτεύσουσας είναι πολύπλοκο ζήτημα, αλλά επίσης γνωρίζω ότι δεν θα υποσχεθώ κάτι εύκολο ή ανέφικτο. Το κυκλοφοριακό διασυνδέεται εν πολλοίς με κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, αφορά την κυβέρνηση, όπως λ.χ το περιφερειακό δίκτυο, οι δημόσιες συγκοινωνίες, το ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν θέλω να πετάξω ευθύνες σε άλλους. Ο Δήμος οφείλει να έχει προτάσεις και να τις διεκδικήσει. Λοιπόν, έχω υπόψη μου εφικτές λύσεις, θα τις αναπτύξω εν δήμω αφού πρώτα μιλήσω με υπουργούς και αρμόδιους φορείς και τεχνοκράτες.

Και το θέμα του πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο.

Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία, όλοι το βλέπουμε. Ο Δήμος μόνος του μπορεί λίγα, η κοινή προσπάθεια με το κράτος μπορεί να φέρει περισσότερα. Αναφέρω το παράδειγμα της μεταφοράς πολιτών με λεωφορεία από το ΓΣΠ στο κέντρο της πόλης. Να ένα καλό παράδειγμα, μπορούμε περισσότερα.

Υπάρχει μια τάση διεθνώς για έξυπνες πόλεις, τεχνολογικά αναβαθμισμένες και πράσινες. Εσείς ποιες ιδέες έχετε πάνω σε αυτό;

Η τεχνολογία δίνει λύσεις. Το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων βοηθά να μάθουμε από τους καλύτερους. Για παράδειγμα η χαρτογράφηση των χώρων στάθμευσης, η εποπτεία της καθαριότητας, η ρύθμιση της συλλογής σκουπιδιών, η ανάλυση δεδομένων για βελτίωση των υπηρεσιών, η πληροφόρηση του πολίτη. Θα έχουμε πολλά να πούμε για τη συνέχεια.

Η γκετοποίηση της παλιάς Λευκωσίας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης. Μπορεί να γίνει κάτι σε αυτό το θέμα;

Στο επίπεδο των δήμων, υπάρχουν ορισμένα μέτρα και προγράμματα που μπορούν να γίνουν για να αμβλυνθούν τα φαινόμενα γκετοποίησης. Το κράτος πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο τους Δήμους που γνωρίζουν τα προβλήματα. Εμείς θέλουμε η Λευκωσία να αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της, να αισθάνονται ασφαλείς, να απολαμβάνουν την πόλη σε κάθε γωνιά της.

Η Λευκωσία άρχισε να χάνει την αίγλη που έχουν οι πρωτεύουσες από οικονομικής και εμπορικής πλευράς. Άλλες πόλεις όπως η Λεμεσός κερδίζουν μεγάλο έδαφος. Υπάρχει τρόπος ανατροπής αυτής της τάσης;

Δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια επέστρεψε και ο απερχόμενος Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έφεραν αποτέλεσμα, όλοι το βλέπουν. Αναγνωρίζοντας το έργο που έγινε, κτίζουμε το δικό μας σχέδιο για την καλύτερη Λευκωσία. Σίγουρα έχουμε ευθύνη να δούμε πως μεγαλώνουμε την εμπορική και οικονομική της βάση. Για παράδειγμα, η Λευκωσία «γέμισε» από Πανεπιστήμια, νέους επιστήμονες, νεολαία. Να μια πρόκληση για να βρούμε από κοινού, Δήμος και Πανεπιστήμια έξυπνες λύσεις για την τεχνολογική ανάπτυξη της πόλης.

Η πρωτεύουσα είναι σήμερα η μοναδική διχοτομημένη και μοιρασμένη πόλη της Ευρώπης. Θα επιδιώξετε τη συνεργασία με τον κατεχόμενο «δήμο» της Λευκωσίας; Υπάρχουν τρόποι συνεργασίας, δεδομένης της κατάστασης που δημιουργεί το Κυπριακό;

Υπάρχει μακρά παράδοση συνεργασίας για αμοιβαίως επωφελή έργα. Παλαιότερα με τον Λέλλο Δημητριάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί και τα τελευταία χρόνια με τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον Μεχμέτ Χαρμαντζί. Θα συνεχίσω την παράδοση και θα κτίσω γέφυρες συνεργασίας. Αλλά γνωρίζω ότι μόνο η συνολική επίλυση του κυπριακού θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές για όλους τους Λευκωσιάτες και όλη την Κύπρο.

Τελικά γιατί να ψηφίσει κάποιος δημότης τον Νίκο Τορναρίτη και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές του Ιούνη;

Γιατί έχω την καταλληλη «παιδεία» για να πετύχω. Πρώτον έχω κοινοβουλευτική πείρα, δεύτερο έχω γνώση της κρατικής διοίκησης, τρίτο, έχω Ευρωπαϊκή εμπειρία. Προέρχομαι από μιαν παράταξη που πιστεύει πραγματικά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ΕΕ, πάνω σε αυτήν στηρίζεται για να υλοποιήσει πολλά έργα υποδομής. Σημαίνει καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, αξιοποίηση προγραμμάτων, εξεύρεση νέων πόρων, συνέργειες με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις!

Κάποιοι λένε πως είσαστε αρκετά χρόνια στην πολιτική και ότι είχατε να δώσετε το δώσατε. Τι απαντάτε σε αυτό τον προβληματισμό;

Πράγματι, είμαι αρκετά χρόνια στη μάχιμη πολιτική. Ανέλαβα θεσμικό ρόλο, προεδρεύοντας σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στην Κύπρο και το εξωτερικό και κατάφερα να εξασφαλίσω συναινέσεις σε σύνθετα νομοθετήματα και μεταρρυθμίσεις. Θα θυμίσω μόνο πως ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής σε μία σημαντική χρονική φάση. Το ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανθίζουν σήμερα στην πόλη μας οφείλεται και στην σημαντική εργασία που κάναμε τότε στην Επιτροπή. Ότι έμαθα στην κοινοβουλευτική μου θητεία, είναι η μεγάλη μου αποσκευή για τον Δήμο Λευκωσίας. Η εμπειρία και η γνώση που έχω αποκτήσει είναι η βάση μου για να μπω στα βαθιά του Δήμου από την πρώτη μέρα!