Συνεχίζονται στο Στρασβούργο οι εργασίες του 2ου μέρους της Συνόδου 2023 της ΚΣΣΕ. Την Ολομέλεια της Συνέλευσης προσφώνησε σήμερα ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, Guðni Th. Jóhannesson.

Στο πλαίσιο της υποβολής ερωτήσεων προς τον κ. Jóhannesson από βουλευτές μέλη της Συνέλευσης, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, κ. Νίκος Τορναρίτης ρώτησε τον Ισλανδό Πρόεδρο κατά πόσο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ, στις 16 Μαΐου 2023, κατά την οποία οι Αρχηγοί Κρατών Μελών θα επαναβεβαιώσουν τον κεντρικό ρόλο του Οργανισμού ως θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, θα είναι εφικτή η καθιέρωση της πολυμέρειας στη βάση κανόνων και η αποφυγή της λογικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών.

Δυστυχώς, επισήμανε ο κ. Τορναρίτης, η ανοχή σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από ορισμένα κράτη μέλη, αποτελεί προσφιλή τακτική στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία υποσκάπτει την αξιοπιστία του Οργανισμού.

Στην απάντηση του προς τον επικεφαλή της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Τορναρίτη ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άποψης ότι δεν πρέπει να ακολουθείται η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών, τονίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να υπερισχύει στη διεθνή πολιτική.

Δείτε την ανάρτηση του κυρίου Τορναρίτη: