Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η χώρα του «δεν θα εγκαταλείψει» τις σχέσεις της είτε με τη Ρωσία είτε με την Ουκρανία, αλλά λέει ότι θα εφαρμόσει τη διεθνή σύμβαση που επιτρέπει στην Τουρκία να κλείσει τα στενά στην είσοδο της Μαύρης Θάλασσας στα πολεμικά πλοία των «εμπόλεμων χωρών».

Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να απαγορεύει στα πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συνθήκη και να απαγορεύσει την πρόσβαση στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να ειδοποιήσουν την Τουρκία οκτώ ημέρες νωρίτερα για τα πολεμικά πλοία τους, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων, που διέρχονται από τα στενά, ενώ τα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε άλλα έθνη απαιτούν ειδοποίηση 15 ημερών. Η απόφαση για αποκλεισμό πλοίων θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 16 ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο, μερικά από τα οποία αποτελούν μέρος του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία έχει επικρίνει τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά επίσης προσπαθεί να εξισορροπήσει τους στενούς δεσμούς της με την Ουκρανία με τα συμφέροντά της να μην διαταράξει την εύθραυστη οικονομική της σχέση με τη Ρωσία.

«Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους από τα Στενά, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατά τη συνομιλία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση που προέκυψε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός.