Το γεγονός πως αποχωρούν βουλευτίνες καταγγέλλοντας αυταρχισμούς, νεποτισμούς ακόμη και bullying αυξάνει τα ερωτήματα τόσο για την τύχη του ΜέΡΑ25 όσο και για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό.
Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου
Μέρα τη μέρα μετράει το… ΜέΡΑ25 που βλέπει τους βουλευτές του να φεύγουν ένας ένας, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να βρεθεί στη θέση της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ και τον φόβο να μη διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό εδρών για να υφίσταται στο Κοινοβούλιο ως κοινοβουλευτική ομάδα. Το γεγονός πως αποχωρούν βουλευτίνες καταγγέλλοντας αυταρχισμούς, νεποτισμούς ακόμη και bullying αυξάνει τα ερωτήματα τόσο για την τύχη του κόμματος όσο και για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό.
Το… asset του Αλέξη Τσίπρα βλέπει το κόμμα που ίδρυσε και κατάφερε έστω και οριακά (3,44% έλαβε το 2019) να μπει στη Βουλή με 9 βουλευτές (8 συν τον Γιάνη) να βρίσκεται πλέον με 6 έδρες (5 συν μία του Γιάνη). Το ενδεχόμενο δε να πέσει κάτω από το όριο που προβλέπεται από τον κανονισμό για να διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα και εκπροσώπηση συν και μία θέση αντιπροέδρου στην Ολομέλεια τρομάζει τους βουλευτές που παρέμειναν και πιο πολύ τον ίδιον τον Βαρουφάκη.
Προκαλεί ενδεχομένως και μια ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ που ναι μεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το φαινόμενο διάλυσης του ΜέΡΑ25, εν τούτοις χαλάει επί της ουσίας το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αυτήν της απλής αναλογικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπολογίσει στις προσθέσεις που κάνει για την προοδευτική κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 καθώς και με μια ανοχή του ΚΚΕ (που φυσικά έχει διαψεύσει κάθετα τα πάντα) και τα προβλήματα του πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του, καθηγητή της θεωρίας των παιγνίων και εκπρόσωπο της σχολής της «δημιουργικής ασάφειας».
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τη στιγμή που επιχειρεί να θέσει όρους… προγραμματικής σύγκλισης βλέπει το κόμμα του να φυλλοροεί και να απέχει μόλις δύο… θέσεις, δηλαδή δύο αποχωρήσεις, προτού χάσει τη δυνατότητα να μιλά στη Βουλή όταν συζητούν ο αρχηγοί των κομμάτων.
Η περίπτωση Μπακαδήμα
Από το ΜέΡΑ25 είχαν ήδη αποχωρήσει δύο βουλευτές. Και οι δύο γυναίκες. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί η Φωτεινή Μπακαδήμα, που όμως ήταν στενή συνεργάτις του Γιάνη Βαρουφάκη. Μαζί από την περίοδο που ο νυν γραμματέας του ΜέΡΑ25 ήταν υπουργός Οικονομικών και κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Στο πλαίσιο αυτό η αποχώρησή της προκαλεί ερωτήματα για την κατάσταση στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, κυρίως δε σε ποια κοινοβουλευτική μορφή θα είναι μέχρι την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο, με όλα όσα ακούγονται για τις αιτίες αποχώρησης-ανεξαρτητοποίησης της Φωτεινής Μπακαδήμα, είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον.
Και αυτό διότι και η κ. Μπακαδήμα φέρεται να μιλά για αυταρχισμούς και αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών και των στελεχών του κόμματος, ειδικά των βουλευτών. Φέρεται δε να έχει διαφωνήσει με την απόφαση το ΜέΡΑ25 να καταψηφίσει τον νέο σωφρονιστικό κώδικα.
Πρεμούρα Βαρουφάκη
Το ότι κάτι τρέχει με τον… Γιάνη πάντως φάνηκε από την πρεμούρα με την οποία επιχείρησε να προλάβει τη Φωτεινή Μπακαδήμα και την επιστολή της ανεξαρτητοποίησής της, αφού το ΜέΡΑ25 έσπευσε να στείλει στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή με τη οποία έθετε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας την πρώην, πλέον, στενή συνεργάτιδα και βουλευτή.
Μόνο που άργησε, με αποτέλεσμα στο τέλος να εκτεθεί. Η αναφορά του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη ενδεικτική, αφού προσπάθησε να εμπλέξει συμφέροντα, ολιγάρχες και άλλα τέτοια με την αποχώρηση της Φωτεινής Μπακαδήμα, υποστηρίζοντας πως δεν αντέχουν όλοι τις πιέσεις.
«Κατανοώ» ανέφερε «ότι τώρα που οι Ελληνες ολιγάρχες εξαπολύουν επιθέσεις, μηνύσεις και προσωπικές απειλές απέναντι στους βουλευτές και τις βουλεύτριες του μοναδικού κόμματος το οποίο τους κατονομάζει και για αυτό τους πειράζει τόσο πολύ, κάποιες-κάποιοι από εμάς, από την κοινοβουλευτική ομάδα, μπορεί να μην άντεξαν, να μην αντέξουν.
Εμείς συνεχίζουμε, δεν θα κάνουμε πίσω και μας ενισχύει ιδιαίτερα ότι έχουμε νέο κόσμο που εισέρχεται έτοιμος για αυτόν τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας» κατέληξε.
Τα προηγούμενα «αντίο»
Πριν από τη Φωτεινή Μπακαδήμα το ΜέΡΑ25 είχαν χτυπήσει δύο ακόμη αποχωρήσεις-ανεξαρτητοποιήσεις. Αυτή της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Κωνσταντίνας Αδάμου, που όμως είχαν εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ κατά της ηγεσίας του κόμματος (δηλαδή τον Γιάνη Βαρουφάκη) με αναφορές σε bullying, νεποτισμό και αυταρχισμό.
Σημειώνεται πως και η αναπληρώτρια βουλευτής Μαρία Μποτονάκη έχει αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 με μια δήλωση που έφερε τίτλο «Ο meta-θάνατος της αμεσοδημοκρατίας», στην οποία χαρακτήριζε το κόμμα «συστημικό που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας» σημειώνοντας ότι «βάλαμε ένα κόμμα στη Βουλή, που διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων, που έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία».