Τον καταλυτικό ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείο ανάπτυξης -τοπικής, περιφερειακής, εθνικής- και την ορατή αποτύπωση της δυναμικής αυτής σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας, με οφέλη για την απασχόληση και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, ανέπτυξε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Olympia Forum III. Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η Λίνα Μενδώνη (σε διάλογο με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο) μέσα από την αντικειμενική απόδειξη των έργων πολιτισμού, που εκτελούνται σήμερα στο σύνολο της επικράτειας, παρουσίασε τη συμβολή του πολιτισμού στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.
«Ο πολιτισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με την περιφερειακή ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα (καθημερινά αποκαλύπτονται και νέα) 21.000 ακίνητα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αυτή η διασπορά μνημειακού αποθέματος έχει ως αποτέλεσμα ο πολιτισμός να λειτουργεί ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στο «μείζον πρόγραμμα έργων» που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιεί 399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 424.000.000 ευρώ. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν (μέχρι σήμερα) ένα πρόγραμμα 114 έργων, προϋπολογισμού 317.000.000 ευρώ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει πόρους άνω των 500.000.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί και τα υπόλοιπα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 200.000.000 ευρώ. Επίσης, τρέχουμε ένα πρόγραμμα 188 έργων σε όλη την Επικράτεια, είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων είτε με συμμετοχή σε έργα τρίτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων πολιτισμού των τριών αυτών διακριτών ενοτήτων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στα έργα αυτά, ιδιαίτερα εκείνα που εκτελούνται με αυτεπιστασίες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απασχολούνται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι. Εάν ληφθούν υπόψη και τα έργα που εκτελούνται με αναδόχους, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες», τόνισε η κ. Μενδώνη.
Η υπουργός έκανε αναφορά και στον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό τουρισμό, μιλώντας για τα τέσσερα ναυάγια στον Παγασητικό που έχουν αποδοθεί στους πολίτες ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, αναδεικνύοντας την ταυτότητα της περιοχής και προσελκύοντας υψηλού επιπέδου και εισοδήματος τουρισμό. Όσον αφορά την αξιοποίηση του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι ήδη οι Υπηρεσίες του Υπουργείου εκτελούν ένα πρότυπο έργο, έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, από ιδιωτικές χορηγίες και εθνικούς πόρους και πως έως το τέλος του 2025, ένα πολύ μεγάλο μέρος του κτήματος θα αποδοθεί στους πολίτες.
Την προηγούμενη μέρα, συμμετέχοντας στη θεματική του Forum «Ολιστική μελέτη της ανοικοδόμησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία», η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέπτυξε τη στρατηγική του Υπουργείου στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά και το πρότυπο των πολιτιστικών διαδρομών ως μέσο διασύνδεσης του μνημειακού και φυσικού πλούτου της Ηλείας με ενεργό ρόλο της τοπικής κοινότητας και της τοπικής επιχειρηματικότητας.