«Προσπάθησα να πω την άποψή μου, να τους πείσω ότι εντάξει, να κάνουμε την ψηφοφορία για την κατάληψη, αλλά να ψηφίσουν μόνο αυτοί που έχουν πάσο για τη σχολή, όχι οι άσχετοι που ούτε καν φοιτητές ήταν. Μου είπαν όχι, δεν γνωρίζεις τους συμφοιτητές σου; Τους είπα ότι είμαι τεταρτοετής και ερχόμουν κάθε μέρα στα μαθήματα ή τέλος πάντων όταν ήταν ανοιχτή η Σχολή, δεν έχω ξαναδεί κανέναν από αυτούς. Μου είπαν ότι είμαι τυφλή και δεν βλέπω μπροστά μου. Τους είπα ότι εκείνοι δεν ξέρουν τι γίνεται. Αρχισαν να φωνάζουν. Ενας μου έδειξε κάτι με το χέρι του. Κοίταξα προς την πόρτα. Ήταν τρεις που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα. Το βούλωσα κι έφυγα. Τους άκουσα να γελάνε...».
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Είναι μία από τις δεκάδες περιγραφές που δίνουν ορισμένοι φοιτητές και φοιτήτριες τις τελευταίες ημέρες για τον τρόπο με τον οποίον λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη συνέχιση των καταλήψεων στις σχολές τους. Ελάχιστοι είναι αυτοί που τολμούν να βγουν στα social media με το πρόσωπο ή το όνομά τους. Οι περιγραφές τους μοιάζουν να έχουν βγει από σκηνικά γκέτo βίαιων συμμοριών, περιοχών ή εγκαταστάσεων που ελέγχονται από μαφιόζικες οργανώσεις. Μόνο αν είναι κανείς τυφλωμένος δεν βλέπει αυτές τις εικόνες που συνθέτουν το ιδιόμορφο καθεστώς το οποίο κρατά ομήρους χιλιάδες φοιτητές, τις οικογένειές τους, ακόμα και αυτούς τους ίδιους που το υποστηρίζουν. Ενα περίεργο σκηνικό, κάτι σαν Greek Mafia των πανεπιστημίων...
Μέσα σε όλη αυτήν την αρνητική κατάσταση, με την εξεταστική να κρέμεται από μία κλωστή, τους τραμπουκισμούς, τις καταστροφές στο όνομα, υποτίθεται, της «δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης», ήρθε η παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών. Ο προϊστάμενός της, Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με διπλό στόχο. Τόσο εκείνους που μετέχουν και οργανώνουν τις καταλήψεις όσο και τις πρυτανικές αρχές που ανέχονται την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων και δεν προχωρούν στη λήψη πρωτοβουλιών για να τις αποτρέψουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ήδη ανατέθηκε η κατεπείγουσα έρευνα στον εισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη και δόθηκε εντολή για διερεύνηση αδικημάτων, που διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή με πρωτοβουλία του εισαγγελέα, χωρίς να χρειάζεται μήνυση, για παράνομη βία και για παρακώλυση της λειτουργίας των ΑΕΙ.
Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις οι πρυτανικές αρχές είναι «όμηροι» αυτών των συμμοριών που ενίοτε συστήνονται με ονόματα που τις βοηθούν να μεταμφιέζονται σε ιδεολογικοπολιτικούς φορείς της Αριστεράς ή της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο ΕΚΠΑ, στο Πάντειο και αλλού οι συνεχιζόμενες καταλήψεις και οι καταστροφές απολαμβάνουν την προστασία και την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων εκλεγμένων στο Κοινοβούλιο κομμάτων με το πρόσχημα της αντίδρασης στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, κάτι που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
Ένα σχέδιο επί χάρτου
«Εάν στην επόμενη συνέλευση διαπιστώσω ότι θα επαναληφθούν τα έκτροπα και θα απειληθούν ζωές φοιτητών μας, θα πρέπει να καλέσω την Αστυνομία», δήλωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Νίκος Ηρειώτης («Καθημερινή», 28/1). Σε αυτό το σημείο κρύβεται η λεπτή γραμμή μεταξύ της επιβολής της νομιμότητας με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών, του φόβου και των εκβιασμών που και οι ίδιες αντιμετωπίζουν, αλλά και της κάλυψης που παρέχουν ορισμένες από αυτές στα «συστήματα» που θεωρούν τα ελληνικά πανεπιστήμια ως φέουδά τους. Τα σχέδια για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τις ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) δεν έχουν προχωρήσει. Ο ιδρυτικός νόμος ισχύει κανονικά από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ήταν πάλι υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με υπουργό Παιδείας τη Νίκη Κεραμέως. Η... σολομώντεια λύση είχε βρεθεί επί υπουργίας Νότη Μηταράκη, οι 1.060 επιλεγμένοι αστυνομικοί που θα την στελέχωναν να ενισχύσουν άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και να καλούνται στα πανεπιστήμια όταν υπήρχε ανάγκη. Ενα σχέδιο που από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. λέγεται ότι λειτουργεί εν μέρει, αλλά στην ουσία επρόκειτο για ένα σχέδιο επί χάρτου και μάλιστα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας καθώς και τουρνικέ ήταν κάτι που συζητείτο πολύ σοβαρά αλλά «σκόνταψε» στις προειδοποιήσεις των πρυτανικών αρχών ότι «τόσο οι κάμερες όσο και τα τουρνικέ θα καταστρέφονταν από τις γνωστές ομάδες μέσα σε λίγες ώρες». Κατά τα λοιπά, όλα όσα πρωτόγονα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια συμβαίνουν για την «προστασία της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης»...