Τραγελαφικές καταστάσεις στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να μην ξέρουν τι κάνουν σχετικά με το θέμα της επιστολικής ψήφου. Η τροπολογία της Νίκης Κεραμέως, που προβλέπει επέκταση και στις εθνικές εκλογές, προκάλεσε βέρτιγκο στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενώ έχουν πει «Ναι» επί της αρχής για το νομοσχέδιο που εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, είπαν «Ναι» και στην πρόταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ΚΚΕ, ΝΙΚΗ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να λένε «Ναι» στην πρόταση για αντισυνταγματικότητα ενώ έχει προηγηθεί η στήριξη του νομοσχεδίου επί της αρχής. Αν με τη στάση αυτήν θέλουν να δείξουν ότι δεν συναινούν εξαιτίας της κατάθεσης της τροπολογίας για την επέκταση του μέτρου της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Ουσιαστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να έχουν πει «ναι» επί της αρχής σε ένα νομοσχέδιο που θεωρούν ότι είναι… αντισυνταγματικό. Και αυτό λόγω μιας τροπολογίας μέσω της οποίας επιχειρείται το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που ισχύει για τις ευρωεκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού να ισχύει και για τις εθνικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιστολική ψήφο δεν τους παρέχεται κάποιο δικαίωμα που δεν έχουν ήδη, δηλαδή αυτό της ψήφου, αλλά διευκολύνονται, αφού με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να επιτελέσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα μέσω επιστολής. Όπως δηλαδή γίνεται σήμερα σε δεκάδες άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί έκπληξη και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με σαφή τρόπο. Τα περί «αιφνιδιασμού» και άλλες τέτοιες δικαιολογίες δεν έχουν αντίκρισμα, ούτε και τα περί αντιθεσμικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού Εσωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο ψήφισαν υπερ της πρότασης να κριθεί το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, πρόταση που φυσικά και απορρίφθηκε.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνές δικαιολογίες που αποκαλύπτουν μια μικροκομματική υποκριτική στάση απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα για το οποίο αναζητείται λύση εδώ και 50 χρόνια, ενώ οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν έκφράσει τη θέση τους και τη θετική στάση τους έναντι του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.