Προ των ευθυνών τους τίθενται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές μετά την τροπολογία που η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως φέρνει στη Βουλή και επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου και στις εθνικές εκλογές. Οι πρώτες αντιδράσεις όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δια του Θεόφιλου Ξανθόπουλου και του ΠΑΣΟΚ, δια του Μιχάλη Κατρίνη, προκαλούν ερωτήματα αναδεικνύοντας παράλληλα μια υποκριτική στάση.
Η υπουργός Εσωτερικών έπραξε θα έλεγε κανείς το αυτονόητο. Διαπιστώνοντας η κυβέρνηση την ευρεία συναίνεση που υπάρχει για την εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του Εξωτερικού προχωρά σε μια κίνηση που επιτρέπει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στη Βουλή χρειάζεται όμως 200 ψήφους όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις. Και αυτό διότι τα όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στη λογική δεδομένης της συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Αφενός έκανε λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας» αφετέρου σημείωσε ότι κατατέθηκε με «τσαπατσούλικο τρόπο» για να υποστηρίξει ότι είναι «προφανής η αντίρρησή μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης.
Μόνο που δεν εξήγησε τι εννοεί. Δηλαδή οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους αποδέχεται όπως και τη διαδικασία αλλά μόνο για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ε.Ε.; Δεν είναι ικανοί οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές αλλά είναι για τις ευρωεκλογές;.
Πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει αυτή την πρώτη αντίδραση στο θέμα που ανέκυψε και που επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές;
Μήπως τελικά πίσω από τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η λογική του «δεν πειράζει, ευρωεκλογές είναι, η ψήφος είναι χαλαρή και άρα μπορεί να ευνοηθούμε;»
Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ
Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε αυτή του ΠΑΣΟΚ που κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα μιλώντας για… αιφνιδιασμό με τον Μιχάλη Κατρίνη να υποστηρίζει ότι « Ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση» δείχνοντας πως το κόμμα του επανεξετάζει τη θέση το. «Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αρθούν τα εμπόδια , έρχεστε χωρίς να έχετε προϊδεάσει κανένα να καταθέσετε τροπολογία – γιατί τα νουμεράκια δεν βγαίνουν – βάζετε επέκταση της διάταξης για τις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο σεβασμός στους αποδήμους;» συνέχισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Μόνο που κανείς δεν κατάλαβε τι εννοεί αναφορικά με τα νουμεράκια που δεν βγαίνουν ούτε όμως και τα περί σεβασμού στους απόδημους. Διότι εκεί ακριβώς έγκειται η απόφαση να κατατεθεί τροπολογία που επεκτείνει την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές. Στον σεβασμό έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού. Σεβασμό που θα κριθεί αν και κατά πόσο υπάρχει από τη στάση των κομμάτων στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Και θα κριθούν από τη στάση τους αφού ο τρόπος που θα ψηφίσουν θα δώσει και το μήνυμα στους έλληνες του εξωτερικού κατά πόσο τους θεωρούν ισότιμους πολίτες ή στην τελική πολίτες δεύτερης κατηγορίας…