Σε παραζάλη βρέθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά την τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως για την τροπολογία της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Οι βουλευτές που πήραν τον λόγο «έχασαν την μπάλα», εμφανώς ξαφνιασμένοι από την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός.

Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν παύετε να μας εκπλήσσετε

«Δεν παύετε να μας εκπλήσσετε κ. της κυβέρνησης, ακόμα και με υποψία συναίνεσης το μεταλλάσσετε σε τρικ επικοινωνιακό και ένα κορυφαίο ζήτημα το υποβιβάζετε σε τροπολογία που παραδίδετε στους πρακτικογράφους», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κάνοντας λόγο για τσαπατσούλικη και επικοινωνιακή διαδικασία.

Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): Ο χρόνος παγώνει, ξεκινάμε από μηδενική βάση

«Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές. Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ.

«Ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι πλέον βέβαιη η θετική του στάση στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αρθούν τα εμπόδια , έρχεστε χωρίς να έχετε προϊδεάσει κανένα να καταθέσετε τροπολογία – γιατί τα νουμεράκια δεν βγαίνουν – βάζετε επέκταση της διάταξης για τις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο σεβασμός στους αποδήμους;».

Γκιόκας (ΚΚΕ): Νομοθετικός αιφνιδιασμός χωρίς ενημέρωση

«Η κυβέρνηση είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και αυτό που έκανε η κ. Κεραμέως με νομοθετικό αιφνιδιασμό χωρίς ενημέρωση, είναι απόδειξη και ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε», είπε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.

Κεραμέως: Ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η κ. Κεραμέως, εξήγησε πως μόλις πριν από λίγες μέρες, διαπιστώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πλειοψηφία επί της αρχής που ξεπερνά τις 230 ψήφους.

«Να κάνουμε ότι δεν το είδαμε; Είναι κάτι σημαντικό που τιμά το πολιτικό σύστημα. Ερχόμαστε αμέσως, και λέμε, εφόσον φαίνεται να διαμορφώνεται συναίνεση στην επιστολική για τους εκλογείς του εξωτερικού στις ευρωεκλογές γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται! Όσοι θέλουν οι συμπολίτες μας να μπορούν να ψηφίζουν και εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν «ναι», όσοι δεν θέλουν θα ψηφίσουν «όχι». Αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους δεν θα περάσει. Απλά τα πράγματα. Αλλά να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια ενώ υπάρχει συναίνεση θα ήταν λάθος».