Η εν γένει παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου θα πρέπει να προβληματίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ -όσους τέλος πάντων δεν έχουν στραφεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη- αλλά και αρκετούς βουλευτές καθώς και στελέχη που δεν συμφωνούν με τις ακραίες τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η σημερινή παρέμβαση του πρώην υπουργού με αφορμή την τροπολογία για την επέκταση του δικαιώματος των αποδήμων να μπορούν να ψηφίζουν επιστολικά και στις εθνικές εκλογές, αποτελεί κατ’ ουσία έναν οδικό χάρτη για το πως θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να ασκήσει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι σ’ έναν πολιτικό ηγέτη που κυριαρχεί στη δεξαμενή ψηφοφόρων, στην οποία υπερείχε το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, «η μέθοδος «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» οδηγεί στην απώλεια της κοινής λογικής». Πέραν αυτού, προσθέτουμε εμείς, η παρούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει απωλέσει, με την τακτική που ακολουθεί, κάθε σχέση με την μετριοπαθή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Σημασία έχει και κάτι άλλο που σημειώνει στην παρέμβασή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, περί «παλαιολιθικών φοβιών», δείχνοντας εμμέσως ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί με παρωχημένες πρακτικές να δηλώσει την παρουσία της. Η ηχηρή παρέμβαση και η ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού, πέραν των ενστάσεων που είναι σωστές όπως ομολογεί ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν αναιρούν την ουσία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Εκεί όφειλε να εστιάσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο το ΠΑΣΟΚ, αντί να μοιράζεται από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ τον… αιφνιδιασμό του.

Και σωστά καταλήγει στη σύντομη, αλλά περιεκτική παρέμβασή του, ότι η άρνηση μιας αναγκαίας μεταρρύθμισης, ιστορικής κατά την άποψή μας, προδίδει εκτός από την οφθαλμοφανή εξεύρεση προσχημάτων και μικροψυχία, αφού η επί της «κοινοβουλευτικής διαδικασίας» άρνηση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνιστά προσβολή έναντι των αποδήμων και του δημοκρατικού τους δικαιώματος της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση της πορείας της πατρίδας τους. Δεν θέλουν τη ψήφο τους και στρίβουν δια του… αιφνιδιασμού.