Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία ζητεί «να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης, προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου “περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών”».
Oπως επισημαίνεται ακόμη, πρέπει οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής:
-Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση
-Η σχετική διάταξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης»
-Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.
Δεν τιμούν τη Δημοκρατία
Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω πρωτοβουλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά που συμβαίνουν τελευταίες μέρες δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας. Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο ούτε κάτι αντίστοιχο σε άλλη Δημοκρατία. Μας λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, αν δεν τους αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, θα πηγαίνουν στη Βουλή και θα ζητάνε τον λόγο. Δεν είναι μαθήματα Δημοκρατίας αυτά. Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν τα λέει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των αμετάκλητα καταδικασμένων, είναι “μια μέρα στη δουλειά” το να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει διάκριση εξουσιών. Αλλά το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ που έχει μια παράδοση στους θεσμούς, να σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κ. Κωνσταντοπούλου, σημαίνει ότι θέλει να είναι όχι μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Aρειος Πάγος, «που δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, μέσα από 300 σελίδες που κανείς δεν έχει διαβάσει. Στοχοποιούν την πρόεδρο του Αρείου Πάγου έχει εκλεγεί με τα 4/5 της προηγούμενης Βουλής. Το τι θα απαντήσει η Βουλή είναι θέμα δικό της. Αλλά επειδή κάποια πράγματα είναι ρητώς διατυπωμένα, υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας όχι για να δώσει εξηγήσεις, αλλά για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Εδώ και δύο χρόνια σε κάθε σοβαρή υπόθεση απαντούσαμε ότι περιμένουμε με σεβασμό τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Βγήκε ένα πόρισμα και έδωσε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Η Δικαιοσύνη μίλησε και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ας μάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου».
Κριτική με ευπρέπεια
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για δηλώσεις που στρέφονται κατά Εισαγγελικών Λειτουργών, σχετικά με τις δικονομικές ενέργειες όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Οι δικαστικοί λειτουργοί απαντούν στα απαξιωτικά σχόλια που έγιναν από μερίδα πολιτικών και ΜΜΕ σχετικά με την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το πόρισμα των υποκλοπών, ενώ διαβεβαιώνουν πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία και σημειώνουν ότι είναι επιβεβλημένη η κριτική δικαστικών αποφάσεων, αλλά χωρίς να υπερβαίνει το μέτρο της ευπρεπούς εκφοράς λόγου και κυρίως «χωρίς να επιδιώκεται, άμεσα ή έμμεσα, η χειραγώγησή τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιεύματα, που με τρόπο απαξιωτικό στρέφονται κατά εισαγγελικών λειτουργών για τις δικονομικές τους ενέργειες και την επί της ουσίας κρίση τους, σε εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας υπόθεση, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει ότι η θεμιτή κριτική των δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών κρίσεων είναι επιβεβλημένη, πρέπει όμως αυτή να γίνεται κατά τρόπο που δεν υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρεπούς εκφοράς δημόσιου λόγου, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης και χωρίς να επιδιώκεται, άμεσα ή έμμεσα, η χειραγώγησή τους. Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία, κατά το χειρισμό κάθε υπόθεσης ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους, με βάση το αποδεικτικό υλικό, και δεν χειραγωγούνται, ούτε επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές και πιέσεις από οποιαδήποτε πηγή και αν αυτές προέρχονται».