«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση, όπως και στην ασφάλεια της Ελλάδας» υπογραμμιζόταν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά την προχθεσινή συνάντηση των Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η γαλλική διαβεβαίωση για την ελληνική ασφάλεια, μετά τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών σε διάστημα επτά ημέρων, έρχεται σε μια περίοδο που οι ελληνογαλλικές σχέσεις χρειάζονταν «αναθέρμανση» και στην οποία, ταυτοχρόνως, η Άγκυρα απαρνείται το προσωπείο του δρώντα που επιζητεί «ήρεμα νερά» και «συνεννόηση» και εστιάζει στο αναθεωρητικό-επεκτατικό δόγμα της εις βάρος της Αθήνας, τόσο επί του πεδίου όσο επί της δημόσιας διπλωματίας.

«Όλα τα ζητήματα»

Οπωσδήποτε, στη συνάντηση Μητσοτάκη και Μακρόν, η οποία προκάλεσε έντονη ενόχληση στον ελεγχόμενο τουρκικό Τύπο, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων και «τέθηκαν όλα τα ζητήματα». Στο δεύτερο σκέλος εμπίπτει και η Άγκυρα: τόσο όσον αφορά το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυραύλους αέρος-αέρος METEOR (οι οποίοι κατασκευάζονται από κοινοπραξία εταιρειών από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Γαλλία) όσο και για τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έθεσε το ζήτημα των METEOR στον κ. Μακρόν, ο οποίος, κατά πληροφορίες, παρότι φάνηκε να αντιλαμβάνεται τους λόγους των ελληνικών αντιδράσεων, επιχείρησε να υιοθετήσει μια στάση «ευελιξίας» λόγω του ότι η κοινοπραξία που παράγει τους πυραύλους δεν είναι αμιγώς γαλλική και δεδομένου ότι η ζέση για να πωληθούν στην Τουρκία είναι βρετανικής αποχρώσεως. Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια «ικανοποιητική εφ’ όλης της ύλης συνάντηση», δίχως ωστόσο να σχολιάζουν περαιτέρω επί του θέματος.

Αντίο, «ήρεμα νερά»

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά άλλοτε με προκλητικό και άλλοτε με επιθετικό και παραβατικό τρόπο σε κάθε πτυχή των σχέσεων, διμερών ή μη. Το πλέγμα της Άγκυρας περιλαμβάνει διαβαθμίσεις: από απειλές διαβήματος για τη φετινή ελληνική συμμετοχή στην Eurovision (!) λόγω του ότι το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τη διαπραχθείσα από την Τουρκία γενοκτονία των Ποντίων και ανυπόστατες ή παραπλανητικές καταγγελίες περί «κλεισίματος μειονοτικών σχολείων» στη Θράκη μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου αλλά και νατοϊκές ασκήσεις.

Στο χθεσινό φύλλο, «Το Μανιφέστο» έγραφε ότι η Άγκυρα εργαλειοποιεί το καλώδιο που θα συνδέσει Ελλάδα-Κύπρο (και αργότερα Ισραήλ) για να επιβάλει τις «απόψεις» περί συμφερόντων, δικαιωμάτων και ενδιαφερόντων της σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να ορίσει τετελεσμένα που θα επηρεάσουν μια μελλοντική διμερή συμφωνία οριοθέτησης. Το πρωί της Τρίτης, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, η Τουρκία επιχείρησε να παρενοχλήσει τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση αποστέλλοντας βορείως της Κρήτης στα διεθνή ύδατα κορβέτα για να παρακολουθεί τις εργασίες του πλοίου «NG Worker».

Όσον αφορά το νατοϊκό σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες («Καθημερινή», «in.gr») η Άγκυρα στο πλαίσιο της άσκησης «Steadfast Dart 2025», που φιλοξενούν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, ζήτησε, μεταξύ άλλων να μην υποβάλει σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών και να της αναγνωριστεί περιοχή δικαιοδοσίας Έρευνας και Διάσωσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σθεναρή στάση της Ελλάδος που απείλησε με ακύρωση της άσκησης φέρεται ότι οδήγησε στον κάλαθο των αχρήστων τα τουρκικά αιτήματα, επιτρέποντας την κανονική διεξαγωγή της άσκησης.

Το πρόγραμμα των F-35

Τέλος, ανοικτό φαίνεται ότι είναι το ενδεχόμενο επιστροφής της Άγκυρας στο πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Σύμφωνα με paper της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024 «το Κογκρέσο μπορεί να επανεξετάσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία». Οι ΗΠΑ πέταξαν την Άγκυρα εκτός του προγράμματος F-35 το θέρος του 2019, λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CRS, το ότι οι ΗΠΑ πούλησαν μαχητικά F-16 στην Τουρκία αποτελεί «γεγονός που αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το αν αυτή θα μπορούσε να αγοράσει F-35». Το Κογκρέσο, καταλήγει η έρευνα, «θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα».