Ολοκληρώθηκαν οι φετινές πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για την 50ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φαίνεται πως ήταν μαζικές, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αθήνα συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα παραδοσιακά παρατράγουδα, καθώς μετά τη λήξη των πορειών, οι γνωστοί-άγνωστοι ξεκίνησαν επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. 

Στην Αθήνα, συγκεκριμένα, μέρος της πορείας, μετά την αμερικανική πρεσβεία συνέχισε και προς την πρεσβεία του Ισραήλ. Σε αυτήν τη συνέχεια της πορείας του Πολυτεχνείου συμμετείχαν αντιεξουσιαστικά σχήματα και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας στην Αθήνα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου στη Γάζα.

Να σημειωθεί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην πόλη, ενώ άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Μοναστηράκι» και «Μέγαρο Μουσικής» με εντολή της ΕΛΑΣ.. 

Στου Ζωγράφου, έξω από την Πανεπιστημιούπολη, επί της οδού Ούλοφ Πάλμε, περίπου 40 άτομα έβαλαν φωτιές σε κάδους, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Τα επεισόδια διήρκεσαν λίγο, καθώς διμοιρία των ΜΑΤ έκανε χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ παρενέβησαν η Πυροσβεστική και ο «Αίαντας». 

Επεισόδια και 5 προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη 

Μαζική και ειρηνική ήταν η πορεία στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο μετά τη λήξη της επικράτησε ένταση όταν ομάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απώθησαν στην Καμάρα και στα γύρω στενά.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές για τα επεισόδια. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ αποσύρθηκε ο φραγμός που είχαν στήσει αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του Συντριβανίου για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ΑΠΘ και δόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία.

poreia-polytechneio-1.jpg

Μολότοφ στην Πάτρα από αντιεξουσιαστές 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, καθώς άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν αμέσως με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, ήδη έχουν γίνει τρεις συλλήψεις. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου.