Να υπάρξει λογοδοσία για σεξουαλική βία σε βάρος Ισραηλινών αμάχων κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ζήτησαν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι αυξανόμενες αποδείξεις για βιασμούς και ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων καταδεικνύουν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Οι ισραηλινές Αρχές άνοιξαν έρευνα για πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ η Χαμάς αρνείται ότι υπήρξαν κακοποιήσεις.

«Ο αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων για καταγγελλόμενη σεξουαλική βία είναι ιδιαιτέρως οδυνηρός», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους δύο ανεξάρτητοι, διορισμένοι από τον ΟΗΕ, εμπειρογνώμονες. Η δήλωσή τους αφορούσε τις καταγγελίες περί σεξουαλικών βασανισμών, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, ομαδικών βιασμών καθώς και ακρωτηριασμών και πυροβολισμών σε γεννητικά όργανα. «Αυτές οι πράξεις συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου που, δεδομένου του αριθμού των θυμάτων και της εκτεταμένης προμελέτης και σχεδιασμού των επιθέσεων, μπορεί επίσης να προσδιορίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφεραν οι ειδικοί.

«Το κάθε ένα θύμα αξίζει να αναγνωριστεί, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη θρησκεία ή το φύλο, και ο ρόλος μας είναι να είμαστε η φωνή τους», πρόσθεσαν. 

Διαβάστε περισσότερα για