Ακρα του τάφου σιωπή από τους δήθεν υπέρμαχους της ελευθεροτυπίας για την πύρινη ανακοίνωση των εργαζομένων στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Κατά τη συνήθη τακτική τους, τα στελέχη της Κουμουνδούρου κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν όταν εγκαλούνται για πράξεις και παραλείψεις. Το έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν με αντίστοιχη ανακοίνωση των εργαζομένων, το επανέλαβαν με το δάνειο των 250.000 ευρώ του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ σκοτάδι βαθύ καλύπτει και την τριγωνική –όπως φαίνεται– χρηματοδότηση του Μάρη στην «Αυγή» μέσω του Eteron. 

Στο επίσης κομματικό μέσο avgi.gr φιλοξένησαν χθες την εκδήλωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων για «την ελευθερία, ανεξαρτησία και βιωσιμότητα του Τύπου», αλλά ούτε ως ροή δεν πέρασε η ανακοίνωση των εργαζομένων στο κομματικό ραδιόφωνο. Είναι προφανώς διότι οι… υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου, που καταγγέλλουν συχνά τη δήθεν 108η θέση της χώρας σε μια μέτρηση δίχως αρχή, μέση και τέλος, ξεχνούν κάθε δημοκρατική έννοια και υιοθετούν σκληρές σταλινικές τακτικές όταν το πρόβλημα είναι στη δική τους πόρτα. 

Θεωρούν φαίνεται κάποιοι ότι αν κάνουν πως δεν βλέπουν τίποτα, δεν ακούν τίποτα, τότε το πρόβλημα θα εξαφανιστεί. Από την πράξη τους όμως το μόνο που με σαφήνεια αποτυπώνεται είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους σκληροπυρηνικούς της Κουμουνδούρου, ενώ ο νέος αέρας που υποτίθεται ότι έφερε περιορίζεται στα μποφόρ που ταρακούνησαν τους εκδρομείς των Σπετσών. 

Ανακοίνωση-καταπέλτης 

Στην ανακοίνωση οι εργαζόμενοι «δείχνουν» τον διευθυντή του Αδάμ Γιαννίκο ως εκείνον που καλλιεργεί κλίμα τοξικότητας, που τους απειλεί αλλά και κάνει «face control» στους καλεσμένους των εκπομπών. Μέσω του Γιαννίκου επί της ουσίας χτυπούν και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς επί των ημερών του ανέλαβε χρέη διευθυντή, ενώ έχει προηγηθεί και η απομάκρυνση της Ευγενίας Λουπάκη από το ραδιόφωνο. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκθέτουν εις διπλούν σημειώνοντας πως δεν έχει κάνει τον κόπο να τους συναντήσει –αν και επιχείρησε να γίνει παραγωγός του σταθμού–, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί για την αποκατάσταση της μισθοδοσίας τους. Αναλυτικά η –με συντριπτική πλειοψηφία– απόφαση των εργαζομένων του 105.5 «Στο Κόκκινο» αναφέρει: 

«1. Ζητάμε να σταματήσει να εκπορεύεται ένα διαρκές κλίμα τοξικότητας, “εντολών”, απειλών για μειώσεις και ρεβανσισμού απέναντι σε εργαζoμένους του σταθμού. Σε αυτό το κλίμα ζημιά κάνουν και αχρείαστες διαρροές που θέτουν ξανά και ξανά ζήτημα ύπαρξης ή όχι του σταθμού. Ο σταθμός αυτός, εδώ και 18 χρόνια, ξεπέρασε πάντα τις δυνάμεις του βασιζόμενος στη συναδελφικότητα και τη συνεργασία και οδηγήθηκε σε καθίζηση όποτε αυτή απειλήθηκε. Ζητάμε και αυτή τη φορά να αφεθούμε να κάνουμε ανεπηρέαστα τη δουλειά μας οι εργαζόμενοι, που κουβαλήσαμε αυτόν το σταθμό στις πλάτες μας συχνά σε αντίξοες συνθήκες ως τώρα. 

2. Ζητάμε να σταματήσει η διεύθυνση να εγκαλεί τους εργαζομένους στις προσωπικές συναντήσεις μαζί τους για τις αποφάσεις της συνέλευσης. Η συνέλευση των εργαζομένων δεν υπόκειται στην κρίση της διεύθυνσης. Η στήριξη των εργαζομένων που το ζητάνε είναι καθήκον της συνέλευσης και καλώς γίνεται. 

3. Ζητάμε να μην υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή καλεσμένων στο ραδιόφωνο, ειδικά μεταξύ των συναδέλφων μας δημοσιογράφων. Οι αποκλεισμοί, ειδικά συναδέλφων που όποτε κλήθηκαν στο σταθμό μίλησαν με αξιοπρέπεια και απόλυτη συναίσθηση των ιδιαιτεροτήτων του Μέσου, οδηγούν σε συρρίκνωση τη δουλειά μας και τελικά τον ίδιο το σταθμό. 

4. Ζητάμε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να καλέσει τον διευθυντή του σταθμού σε συνάντηση για να συζητηθούν τα παραπάνω ζητήματα. 

5. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή το Γραφείο του, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις μας και να μας μεταφερθεί ο σχεδιασμός για τα Μέσα. 

6. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί συμφωνία με τη Διοίκηση για οριζόντιες επανορθωτικές αυξήσεις, αναλογικές με τις μειώσεις του 2018, καθώς και θεσμικές δεσμεύσεις που αφορούν μισθολογικές ωριμάνσεις και τριετίες».