Την πρώτη συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα έχει ο Τάσος Χατζηβασιλείου με τον Τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη το προσεχές διήμερο, Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Μάϊου. Στο διάστημα αυτό, θα πραγματοποιηθεί ένα ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν B2B συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Στην Πόλη, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, θα βρεθούν εκπρόσωποι από τουλάχιστον 20 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι κ.κ. Χατζηβασιλείου και Μποζάι θα ανοίξουν τις εργασίες του φόρουμ και στο περιθώριο του θα έχουν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας.

Οι δύο τους, άλλωστε, είναι υπεύθυνοι για την Θετική Ατζέντα, τον έναν από τους τρεις άξονες (οι έτεροι είναι ο Πολιτικός διάλογος και τα ΜΟΕ) της επαναπροσέγγισης που συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα στο Βίλνιους το θέρος του 2023.

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο υφυπουργών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή· εντούτοις εκτιμάται ότι θα συζητήσουν για τα του «χαρτοφυλακίου» τους, δηλαδή για τα επόμενα βήματα στην Θετική Ατζέντα αλλά και για άλλα διμερή θέματα. Εξάλλου, ο κ. Χατζηβασιλείου χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και για αυτό συγκαταλέγεται στο κύκλο των πιο στενών του συνεργατών.

Την επίσκεψη του κ. Χατζηβασιλείου υπενθύμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στο 5ο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Υπάρχει μια σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου. Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας έθεσαν έναν πολύ φιλόδοξο στόχο για διπλασιασμό του {όγκου του} διμερούς εμπορίου. Βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση προς τα εκεί και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΑΣΣ, καλώδιο

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ημερομηνία συνεδρίασης του 6ου ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας την οποία προσδιόρισε σε ένα ευρύ φάσμα «εντός του θέρους». Όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου που έχει παγώσει ελέω Τουρκίας, έκανε λόγο ότι το έργο «θα συνεχιστεί με τον προσήκοντα τρόπο». Ωστόσο, δεν προσδιόρισε τον χωροχρόνο επανέναρξης των ερευνών.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, «μέσα στα δύο χρόνια που προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών -αναγνωρίζοντας τις θεμελιακές μας διαφορές σε μείζονα ζητήματα- να μπορούμε να το παγιώνουμε ως κατάκτηση. Και νομίζω ότι σήμερα έχουμε παγιώσει ως κατάκτηση, πάνω και πέρα από όλα, έναν διάλογο, ο οποίος γίνεται σε ένα επίπεδο, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε κρίσεις».