Η υπογραφή του EastMed στις 2 Ιανουαρίου,θα είναι η αρχή για μια σειρά κινήσεων σχετικά με τα ζητήματα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών της χώρας και ενεργειακών συμφωνιών.
Σε αυτό το κομμάτι εντάσσονται η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, καθώς και συζητήσεις με τη Ρώμη και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμμετοχή της Γαλλίας σε τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα γίνει στο Κάιρο στις 4 ή 5 Ιανουαρίου.
«Ο East Med δεν είναι αντίδραση», δήλωσε μιλώντας στον ALPHA ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «απλώς η Τουρκία, επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό».
Η συμφωνία για τον EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισραηλινό ομόλογό του Μπεντζαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο, Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η υπογραφή της και από την Ιταλία.
Ο αγωγός θα εκτείνεται σε 1.900 χλμ και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει ετησίως έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Θάλασσας του Λεβάντε του Ισραήλ στην Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο. Συνολικά το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπεται να στοιχίσει 5,9 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα θα περάσει από την Κρήτη και την νότια Πελοπόννησο προκειμένου να συνδεθεί με την Ιταλία. Τα σχέδια προβλέπουν ότι η ολοκλήρωση του θα γίνει το 2025.
«Είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Δένδιας. Πρόσθεσε πως ήδη υπάρχει μια τεχνική προσέγγιση για να λυθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προβάλλονται εκεί και μένει να ολοκληρωθεί.
Ιδιαίτερη διπλωματική σημασία, έχει και το ταξίδι που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed. Στις 7 Ιανουαρίου, θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στις 4 ή στις 5 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο αναμένεται να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διαδικασία και με την Ιταλία.