«Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία»: Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

19
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να επισφραγιστεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7) που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα (10/9) στην Κορσική. 

Στη διάσκεψη της Κορσικής θα συμμετέχουν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας και αναμένεται να εκφραστεί κοινή στήριξη της Ελλάδας καθώς η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί κεντρικό ζήτημα συζήτησης της Med7.

Χθες πάντως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, με ανάρτησή του, στα ελληνικά, στο facebook. «Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde, διαμηνύει ότι αν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιβάλλουν ουσιαστικές κυρώσεις. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν θεωρείται κομβική καθώς προηγείται της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών είναι πιθανό να επισφραγιστούν η συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και η προμήθεια γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η απόκτηση 18 έως 20 νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής

16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν

17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

20:45 Επίσημο δείπνο

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr