Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανακριτική διαδικασία για τους 105 Κροάτες χούλιγκαν που συνελήφθησαν για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ. Οι απολογίες τους, θα γίνουν ανά ομάδες, και θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 12:00 και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 13 Αυγούστου. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία από πρόθεση και επτά πλημμελήματα.

Η αστυνομία αναζητά κάθε στοιχείο που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των δολοφόνων του 29χρονου Μιχάλη, ερευνώντας εξονυχιστικά την περιοχή των αιματηρών επεισοδίων για συλλογή υλικού από κάμερες καταστημάτων μαρτυρίες κλπ.

Με διατάξεις που εξέδωσε χθες η Ανακρίτρια της υπόθεσης θα ληφθεί γενετικό υλικό από τους κατηγορούμενους προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου. Ήδη, στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ βρίσκονται αντικείμενα από τον τόπο του εγκλήματος, που είχαν πάνω τους αίμα, μεταξύ των οποίων κοντάρια, καδρόνια, σουγιάδες, φωτοβολίδες και άλλα φονικά αντικείμενα.  Αυτά τα τεκμήρια είναι που κατά την αστυνομία θα δείξουν τον δολοφόνο του Μιχάλη.

Λάθη επί λαθών και ερωτήματα

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τα λάθη και τις παραλείψει της ΕΛΑΣ αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των Κροατών χούλιγκαν από τις ελληνικές Αρχές. Σε έκθεση που είχε συνταχθεί 24 ώρες πριν από τα επεισόδια. Από την πρώτη κιόλας στιγμή καθίσταται ξεκάθαρο πως πρόκειται για έναν άκρως επικίνδυνο αγώνα στον οποίο όλα ήταν πιθανά.

Έγγραφα-φωτιά επιβεβαιώνουν ότι η Αστυνομία γνώριζε από πριν για την είσοδό τους στην Ελλάδα, ενώ στην έκθεση του Τμήματος Αθλητικής Βίας γινόταν ειδική αναφορά στο αδίστακτο προφίλ τους. Τα έγγραφα ενημέρωναν, ακόμη, για τον τρόπο δράσης τους, τους πιθανούς στόχους στην Ελλάδα, καθώς και για τα σημεία όπου θα διέμεναν στην Αθήνα.

Οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς και στοχευμένες καθώς όπως αποδείχθηκε οι χούλιγκαν αφού έφτασαν στην Αθήνα, σε ομάδες για να μην εντοπιστούν, χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, στους σταθμούς Ειρήνη και Πευκάκια για να φτάσουν συντεταγμένα στο γηπεδο της ΑΕΚ.

Οι ευθύνες θα αποδοθούν

Σε εξέλιξη είναι και η ενόρκη διοικητική εξέταση που έχει διαταχθεί για την υπόθεση, ενώ η πολιτικη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένη να ερευνήσει σε βάθος τι πήγε στραβά και οι οργανωμένοι Κροάτες δολοφόνοι διέσχισαν ανενόχλητοι 6 νομούς της χώρας, ενώ δεν υπήρχε έστω μια στοιχειώδης δύναμη αποτροπής έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ τις επίμαχες ημέρες που θα γινόταν ο αγώνας, δεδομένου ότι υπήρχε ενημέρωση για τις προθέσεις των χούλιγκαν.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον πατέρα του 29χρονου Μιχάλη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και του μετέφερε τα συλλυπητήρια του αλλά και του πρωθυπουργού, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία κάνει τα πάντα για να φτάσει στον εντοπισμό των ενόχων και την παραπομπή τους στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα για