«Ψέμα τα περί ακραίας καταστολής», που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και την αστυνομία ότι εξαπέλυσαν εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ανακοίνωση- απάντηση στο γραφείο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν υπήρξε ακραία καταστολή» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου και συμπληρώνει:
«Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν».
Τονίζει ακόμα ότι «στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια».
Αναφέρει επίσης ότι οι 12 που συνελήφθησαν και το βίντεο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για ακραία βία από πλευράς αστυνομικών, είναι από τα επεισόδια στα Εξάρχεια και όχι από τις διαδηλώσεις. «Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότοφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί», επισημαίνει το Υπουργείο και καταλήγει:
«Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για «την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.»
Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής.
Δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά η ηγεσία της αστυνομίας και η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένες εάν οι διαδηλώσεις γίνονταν με παρουσία ελάχιστων αστυνομικών και όχι 3.500. Η Αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες να ικανοποιήσει προς όφελος των πολιτών.
Όταν όμως κάθε χρόνο σε επετείους όπως η 17η Νοέμβρη και η 6η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ευρείας τάξης επεισόδια και καταστροφές, τότε αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος. Στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια. Ισχύει δηλαδή το αντίστροφο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί «μοναδικού στόχου να εκφοβίσει-η κυβέρνηση- το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον».
Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν.
Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί.
Κι αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που την διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται.
Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
“Δύο ολόκληρες μέρες μετά την ακραία καταστολή στην πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο και περισσότερες από 24 ώρες μετά από την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε, όχι μόνο για να καλύψει αλλά και για να υπερασπιστεί τις αγριότητες των δυνάμεων της αστυνομίας.” αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση.
“Τόλμησε όμως και κάτι ακόμη: Ισχυρίστηκε πως οι εικόνες διαπόμπευσης των διαδηλωτών και χρήσης ακραίας βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις είναι… οφθαλμαπάτη και συκοφαντία του ΣΥΡΙΖΑ!
Το θράσος του κ. Χρυσοχοΐδη αγγίζει τα όρια της αθλιότητας. Ωστόσο, δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Φαίνεται πως, προκειμένου να υπηρετήσει το δόγμα “Νόμος και Τάξη” του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Προ.Πο. είναι διατεθειμένος να ισχυριστεί ακόμα κι ότι οι γάιδαροι πετάνε. Τα θέματα, όμως, που αφορούν τον πυρήνα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρά. Αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να τα διαχειριστεί διασπείροντας fake news και προσβάλλοντας την νοημοσύνη των πολιτών, είναι βαθιά γελασμένη.” αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή θα φέρει το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ
Στη Βουλή φέρνει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο Δευτέρα, το ντοκουμέντο του ημίγυμνου διαδηλωτή υπό τον αστυνομικό κλοιό, μετά το πέρας της συγκέντρωσης της περασμένης Παρασκευής για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητεί να ενημερωθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας ή αν η έρευνα θα εξαντληθεί μόνο στην παραπομπή της υπόθεσης στο Συνήγορο του Πολίτη.
Νωρίτερα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έκανε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook. «Αυτά εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν, επειδή δεν είχαν κάλυψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός από την παραπομπή αυτής της υπόθεσης στο Συνήγορο του Πολίτη, έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας;», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και, με σχόλιο της, επισημαίνει την επίμαχη δήλωση που είχε κάνει λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο τότε αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή», γιατί «δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μια πολιτική κάλυψη».