Σταθερά θα παραμείνουν τα επιτόκια, έπειτα από δέκα διαδοχικές αυξήσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το εκτελεστικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες διατήρησαν το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 4,3% τον Οκτώβριο από 5,2% τον Σεπτέμβριο, αλλά και της επιδείνωσης των προοπτικών στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ύφεσης στο β’ εξάμηνο του 2023. 

Πάντως δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για καιρό, καθώς ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% πριν το 2025. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο του 2024, εκτός κι προκύψουν ανατροπές από μια σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλους αστάθμητους παράγοντες. 

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.