Εντονος εκνευρισμός σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση αφότου η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προκρίθηκε την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών για να αμφισβητήσει τον Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος κέρδισε το 27,6% των ψήφων στο τέλος του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας. Η αντίπαλός του Λεπέν, μακροχρόνια θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκέντρωσε το 23,4 τοις εκατό των ψήφων. Είναι η τρίτη εμφάνιση της Λεπέν —και η υψηλότερη επιτυχία όλων των εποχών— στον πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα πρέπει να διατηρήσει την προεδρία σε δύο εβδομάδες, βρίσκεται σε πορεία για μια πολύ πιο δυνατή σύγκρουση στον δεύτερο γύρο από ό,τι στις εκλογές του 2017, όταν αντιμετώπισε επίσης τη Λεπέν.
Αυτές οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στρέφουν όλα τα βλέμματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ουάσιγκτον στο Παρίσι, καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να σταθμίσουν εάν η Γαλλία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Πούτιν στο Ουκρανία. Το ντιμπέιτ στις 20 Απριλίου είναι πιθανό να είναι μια αποφασιστική συνάντηση όπου η Λεπέν θα προσπαθήσει να προβάλει μια πιο εκλεπτυσμένη εικόνα έναντι του Μακρόν από ότι πριν από πέντε χρόνια.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η Λεπέν έχει προκαλέσει συναγερμό δηλώνοντας την επιθυμία της να αποσύρει τη μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ από την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης της συμμαχίας «ώστε να μην εμπλέκεται πλέον σε συγκρούσεις που δεν είναι δικές μας». Αυτή η στάση προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή – παρά την καταδίκη της για την εισβολή στην Ουκρανία – η Λεπέν έχει εδώ και πολύ καιρό καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο και έχει λάβει δάνεια από μια ρωσική τράπεζα.
Εάν καταφέρει να κερδίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, θα προκαλούσε σοβαρή βλάβη στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, απέρριψε την πρότασή του να αποχωρήσει από την ΕΕ, τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν και το ευρώ, η Λεπέν παρέμεινε σε γενικές γραμμές ευρωσκεπτικίστρια, με σχέδια να μειώσει τις συνεισφορές της Γαλλίας στην ΕΕ και να προωθήσει έναν συνασπισμό με έθνη όπως π. Ουγγαρία και Πολωνία, που διευθύνονται από ομοϊδεάτες πολιτικούς.
Υπάρχουν επίσης προτάσεις στην προεκλογική πλατφόρμα της Λεπέν που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, πυροδοτώντας κατηγορίες ότι τα σχέδιά της για τη Γαλλία είναι Frexit σε όλα εκτός από το όνομα. Η Λεπέν, για παράδειγμα, θέλει να ενισχύσει τον αριθμό του συνοριακού προσωπικού και να επαναφέρει τους ελέγχους στα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Γαλλία προκειμένου να καταπολεμηθεί η απάτη. Θέλει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τον χώρο Σένγκεν, την οποία έχει κατηγορήσει ως «ανεφάρμοστη» και να την αντικαταστήσει με απλοποιημένους ελέγχους για τους πολίτες της ΕΕ.