Ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταλλάσσεται μέρα τη μέρα σε Αλέξη Τσίπρα ακολουθώντας με σαφήνεια το δρόμο του λαϊκισμού ως προς την προεκλογική του τακτική. Η προσπάθειά του να πλειοδοτήσει σε κάθε ζήτημα που εγείρεται χαρακτηριστική.

Τώρα «παίζει» με τις εκλογές και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εκβιάζει τους πολίτες με τρίτες» προσθέτοντας μάλιστα ότι στο τέλος «θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ να τον ψηφίσουν οι πολίτες για να μη τους χαλάσει τις διακοπές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφων του ΣΚΑΪ.

Το θέμα είναι σοβαρό. Μάλλον καλύτερο πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα αφού τα όσα λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακολουθώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην κοινή τους προσπάθεια να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση η χώρα το βράδυ της 25ης Ιουνίου, είναι ενδεικτικά της νοοτροπίας που επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει πως δεν προτίθεται να συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για να υπάρξει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες. Καλεί τους πολίτες να μη του δώσουν αυτοδυναμία και παράλληλα δηλώνει πως αν δεν την έχει «ας πάει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα» δείχνοντας την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Δηλώνει θεσμικός και ταυτόχρονα γυρνά την πλάτη στους θεσμούς. Καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ο ίδιος έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει πως στόχος του είναι να βρεθεί η Νέα Δημοκρατία στη θέση της αντιπολίτευσης. Και το έχει δηλώσει την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας του έτεινε το χέρι για την αποκαλούμενη «προοδευτική κυβέρνηση» που κατέρρευσε νωρίς.

Η αλήθεια είναι πως ουδείς εύχεται να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα θέσουν θέμα σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν δει άλλωστε κανείς τις θέσεις που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκφράζει κατανοεί πως δύσκολα μια τέτοια συγκυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη.

Όμως δεν μπορεί το ενδεχόμενο να μην εξετάζεται. Και δεν μπορεί να επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιρρίψει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως αν η χώρα πάει σε εκλογές ξανά, θα είναι δική του ευθύνη. Και να τον καταγγέλλει παράλληλα πως εκβιάζει τους πολίτες (θέση που πρώτος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής. Και όχι μόνο. Είναι και θεσμικός. Σίγουρα δε δεν προτίθεται καν να συζητήσει για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Κυριάκο Βελόπουλο αν για οποιαδήποτε λόγο δεν επαναληφθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων που καταγράφηκαν στις 21 Μαΐου.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα:

1 Αν προκύψει αυτοδυναμία και επαναληφθούν οι συσχετισμοί της 21ης Μαΐου η χώρα θα αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα τρέξει το πρόγραμμά της για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη.

2 Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο δρόμος για τρίτες κάλπες ανοίγει δεδομένης της κάθετης στάσης αλλά και του λαϊκισμού που πλέον εκφράζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

3 Ο χρόνος που αυτές θα διεξαχθούν καθορίζεται από τις συνταγματικές επιταγές. Τόσο αναφορικά με τα χρονικά όρια που αφορούν στις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης στα τρία πρώτα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή, όσο και ως προς το χρόνο που απαιτείται για να διενεργηθούν. Και ο χρόνος δυστυχώς ακουμπά στον Αύγουστο.

Με απλά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στις εκλογές αναφέρεται στα όσα θεσμικά προβλέπονται.

Οπότε το ποιος εκβιάζει και το ποιος απειλεί τη χώρα είναι ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες συγκρίνοντας θέσεις και προθέσεις πολιτικών αρχηγών και κομμάτων.