Η ενισχυμένη αναλογική στις ερχόμενες εκλογές και η 7κομματική Βουλή φαίνεται πως φέρνουν μεγάλες, ακόμα και σαρωτικές αλλαγές στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Με βάση λοιπόν τον μέσο όρο των ποσοστών των κομμάτων που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ πιθανότατα θα εκλέξει 162 βουλευτές αυξάνοντας τη δύναμη κατά 16 σε σχέση με τη Βουλή της μιας ημέρας. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει 18 βουλευτές και να πέσει συνολικά στους 53, το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί με 32 βουλευτές, το ΚΚΕ με 20, η Ελληνική Λύση με 11, η Πλεύση Ελευθερίας με 12 και η Νίκη με 10.
Ηχηρά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο κατάλογος των ηχηρών ονομάτων του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν εκτός Βουλής θα διευρυνθεί με την προσθήκη των Γιάννη Δραγασάκη, Παύλου Πολάκη, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Τσίπρα, Γιάννη Αμανατίδη, της πρωτοεμφανιζόμενης (χωρίς σταυρό) Πόπης Τσαπανίδου κ.ά. Στο ακραίο δε σενάριο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάρει έδρες μόνο στον Δυτικό Τομέα Αθήνας και όχι σε Α’ Πειραιά και Ρέθυμνο όπου κατεβαίνει υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα μείνει εκτός και η Ρένα Δούρου.
Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μελλοντική πολιτική πορεία του, εν όψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς βουλευτή σε 22 από τις συνολικά 59 εκλογικές περιφέρειες.
Συγκεκριμένα στη λίστα με τις 9 μονοεδρικές Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Φλώρινα, Σάμος, Γρεβενά, Καστοριά, Θεσπρωτία Φωκίδα και τις 4 περιφέρειες Λακωνία, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, όπου βγήκε 3ο κόμμα πιθανότατα θα προστεθούν Δωδεκάνησα, Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Πιερία, Χανιά, και Δυτική Αττική. Να, σημειωθεί ότι η απουσία κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 1/3 των εκλογικών νομών δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά.