Στην εκλογική περιφέρειά του στο Κορέζ εκλέγεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Ο Ολάντ αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα τον Μάιο του 2017, παραδίδοντας στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν θα λάβει αποφάσεις μετά τη διαμόρφωση της πλήρους εικόνας των αποτελεσμάτων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας. Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μπαρντελά: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll. «Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε. Έκανε κριτική στην «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» που έχει «στερήσει από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του RN: «Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς».

Σημειώνει ότι το RN ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και πλέον έχει διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν ώθησε τη χώρα προς την «αβεβαιότητα και την αστάθεια». Είπε επίσης, ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των Γάλλων, αλλά προσθέτει: «Εδώ και μήνες ένας άνεμος ελπίδας έχει δυναμώσει και δεν θα σταματήσει ποτέ να φυσά». «Όλα ξεκινούν απόψε», λέει.