Πιο αδιάφορο κλίμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου συγκριτικά με αυτές του Μαΐου, οπότε και οι υποψήφιοι εκλέγονταν βάσει σταυροδοσίας, παρατηρεί ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Βασιλειάδης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3 για την ψυχολογία των ψηφοφόρων. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, πάντα στις διπλές εκλογές, τη δεύτερη Κυριακή έχουμε μειωμένη συμμετοχή.

Ακόμα, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι αν εθιστείς από μικρός να μην ψηφίζεις τότε και πιο ηλικιωμένος θα απέχεις, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την αποχή που αυξάνεται. Τον Μάιο ήταν διαφορετική η αποχή κατά μέρη της χώρας. Για παράδειγμα, οι Σέρρες είχαν το υψηλότερο ποσοστό αποχής από όλη τη χώρα.

Οι αλλαγές στις προεκλογικές καμπάνιες

Επίσης, ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι ψηφίζουν με βάση την τσέπη τους όταν βρεθούν στο παραβάν, επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης αν και αυτήν την φορά υπήρξαν ψηφοφόροι που συνέκριναν τα προγράμματα των κομμάτων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, ο προεκλογικός αγώνας έχει γνωρίσει ραγδαίες αλλαγές από το 2019 και ύστερα, καθώς δεν γίνονται πια μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ ακόμα και οι βουλευτές τις σταμάτησαν, προτιμώντας περισσότερο να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους τους μέσα από το διαδίκτυο και την τηλεφωνική επικοινωνία. Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως η παρέμβαση των κομμάτων στα social media γενικά και στο προσφιλές TikTok στη νεολαία ειδικά έχει διευρυνθεί.