Τα στοιχεία του exit poll που πραγματοποιήθηκαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, και συγκεκριμένα τις συσπειρώσεις και τις εκροές ψηφοφόρων, ανέλυσε ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse, Γιώργος Αράπογλου, κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι μικρές εκροές της Νέας Δημοκρατίας κατευθύνονται και προς δεξιά, αλλά και προς αριστερά κόμματα. Παράλληλα, υψηλές συσπειρώσεις εμφανίζουν -εκτός της ΝΔ- ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρατηρήθηκαν μετακινήσεις μεταξύ της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΚΚΕ.

Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πως οι μεγαλύτερες μετακινήσεις παρατηρούνται προς τους Σπαρτιάτες. Εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι που επέλεγαν το κόμμα Έλληνες, μοιράστηκαν σε άλλα κόμματα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και κατευθύνθηκαν προς τους Σπαρτιάτες στις 25 Ιουνίου 2023. Ακόμα, παρατηρείται ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν την Ελληνική Λύση στις εκλογές του Ιουνίου, κατευθύνθηκαν προς τους Σπαρτιάτες και όχι προς τη Νίκη.

Συσπειρώσεις

Σύμφωνα με το Exit Poll, σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των ψηφοφόρων, δηλαδή πόσοι παρέμειναν πιστοί τον Ιούνιο στο κόμμα που ψήφισαν τον Μάιο, το 91,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο τη στήριξαν εκ νέου, το 83,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον επέλεξε ξανά τον Ιούνιο. Για τα άλλα κόμματα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν:

ΠΑΣΟΚ: 85,7%

ΚΚΕ: 82,8%

Ελληνική Λύση: 67,9%

Νίκη: 72,4%

Πλεύση Ελευθερίας: 61,2%

Να σημειωθεί πως οι «Σπαρτιάτες» δεν συμπεριλαμβάνονται, καθώς δεν συμμετείχαν στην αναμέτρηση του Μαΐου.

Οι μετακινήσεις

Σε σχέση με το κόμμα που επέλεξαν όσοι άλλαξαν την ψήφο τους μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Από τη ΝΔ: το 1,9% των ψηφοφόρων που άλλαξαν κόμμα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, το 1,8% «Σπαρτιάτες», ενώ από 1,1% των εκροών κατέληξαν σε ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξίσου «ωφελημένοι» σε σχέση με τις εκροές είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (κερδίζουν από 3,1% των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο), ενώ ακολουθούν ΜέΡΑ25 (1,9%) και Πλεύση Ελευθερίας (1,8%).

Ως προς το ΠΑΣΟΚ, το 3,4% των εκροών από το κόμμα της Χ. Τρικούπη διάλεξε ΝΔ, το 3,2% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 2,1% Πλεύση Ελευθερίας και το 1,7% ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τις εκροές από το ΚΚΕ, το 5,6% εξ αυτών κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ, το 2,8% στην Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από 1,3% επέλεξαν ΝΔ και Νίκη.

Οι ψηφοφόροι που επέλεξαν Ελληνική Λύση τον Μάιο και άλλαξαν κομματική προτίμηση επέλεξαν κατά προτεραιότητα τους «Σπαρτιάτες» (15,8%), ενώ ακολούθησαν ΝΔ (7,5%), Νίκη (2,9%) και ΠΑΣΟΚ (1,7%). Από τη Νίκη, παρεμφερές με αυτό της Ελληνικής Λύσης ήταν το ποσοστό των ψηφοφόρων που διάλεξαν «Σπαρτιάτες» (15,5%), με τη ΝΔ (3,4%), το ΠΑΣΟΚ (2,9%) και την Ελληνική Λύση (1,7%) να έπονται σε απόσταση.

Τέλος, ως προς την Πλεύση Ελευθερίας, και πάλι η μεγαλύτερη εκροή, σύμφωνα με το Exit Poll, ήταν προς τους «Σπαρτιάτες» (10,2%), για να ακολουθήσουν ΚΚΕ (5,3%), ΠΑΣΟΚ (4,4%) και ΣΥΡΙΖΑ (4,2%).