Διπλωματικά highlights και παρασκήνιο της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η χώρα μας, την τελευταία τεταετία, παρουσίασε ο υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο YouTube.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές από τις επαφές με ομολόγους του, ενώ αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό ταξιδιών που έκανε, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με μία σειρά κρατών, με τις οποίες δεν διατηρούσαμε επαφές ή είχαν ατονήσει. «Αν είσαι υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται όλοι σε εσένα, αν είσαι υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να είσαι πολύ περισσότερο εξωστρεφής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε επίσης τη σημασία που έχουν στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε με ομολόγους του, δηλώνοντας: «Κατ’ αρχάς, δεν επιτρέπεται να έχεις κακές σχέσεις. Αυτό απαγορεύεται. Δεν υπηρετεί τη δουλειά σου, το καθήκον σου. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν προσωπικές διαβαθμίσεις. Με κάποιους γίνεσαι φίλος, με κάποιους άλλους γίνεσαι λιγότερο φίλος. Όμως επηρεάζει πάρα πολύ το να έχεις μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Άλλαξα πολύ την αντίληψή μου για το πόση αξία έχει αυτό, ερχόμενος σε αυτό το Υπουργείο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως και της ολοκλήρωσης από τον ίδιο της διαπραγμάτευσης των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο αντιστοίχως, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων.

Όταν ανέβηκαν οι τόνοι με τον Τσαβούσογλου

Φυσικά ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε το γνωστό περιστατικό με τον on air διάλογο που είχε στις 15/4/2021 στην Άγκυρα, με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρότι τον χαρακτηρίζει «φίλο» του. «Μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”».

Ο Νίκος Δένδιας θυμήθηκε πόσο «παγωμένη» ήταν η ατμόσφαιρα στο δείπνο, που ως είθισται, παρέθεσε η τουρκική πλευρά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. «Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι, που αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα μου, ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος, δεν μιλούσε άνθρωπος».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αποκάλυψε τις δύσκολες στιγμές που υπήρξαν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία: «Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια - και το δύσκολα είναι understatement - εφιάλτης ήταν. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο». Διευκρινίζει πάντως ότι ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον την επίλυση της μοναδικής διαφοράς.

«Και αν η Τουρκία καταλάβει ότι το να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα είναι και προς το δικό της συμφέρον - το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, πλούσιας Τουρκίας, όχι μιας αυτοκρατορικής, οπισθοδρομικής Τουρκίας, εξαρτάται για ποιά Τουρκία μιλάμε - τότε μπορούμε να βρούμε άκρη» επισημαίνει.

Το λάθος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία


Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο που συγκλονίει τη διεθνή γνώμη και να καταδικάσει για μία ακόμη φορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «Η Ρωσία έκανε ένα τεράστιο λάθος. Φανταστείτε αν η Ελλάδα, με τις απειλές που δέχεται, υποστήριζε μια αντίληψη ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία, όταν μια από τις δυο πλευρές, η ισχυρότερη θεωρητικά μάλιστα, έχει ένα ιδεολόγημα που της επιτρέπει να το κάνει», υπογράμμισε.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο υπουργός εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπορεί στην Ελλάδα να υπήρξε ιστορικά αντιαμερικανισμός, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι η υπερδύναμη και θα παραμείνει η υπερδύναμη στο ορατό μέλλον. Άρα η Ελλάδα πρέπει να έχει με αυτή την υπερδύναμη μια εγκάρδια σχέση». Και θα πρέπει να έχει, κατά το δυνατόν, και μια συμβατότητα συμφερόντων. Δηλαδή, τα ελληνικά συμφέροντα να υπηρετούνται από τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό επιδιώξαμε αυτό το διάστημα. Και νομίζω ότι εκεί τα πήγαμε εξαιρετικά καλά».

Ο κ. Δένδιας μιλά επίσης για την πρώτη γνωριμία του με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τον Μάρτιο του 2009, όταν εκείνος ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο ίδιος υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή. «Με είχε στείλει η κυβέρνηση. Ξέρετε, έψαχναν κάποιον να πει στους Αμερικανούς κάτι δυσάρεστο. Λοιπόν, η «πατάτα» πήγαινε δεξιά, πήγαινε αριστερά, έφτασε στον νεότερο υπουργό, που πάντα έτσι συμβαίνει, και εστάλη ο νεότερος».