Το μέτωπο που έχει ανοίξει με τις εκατέρωθεν βολές μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και Γιάνη Βαρουφάκη δείχνει πως η (κεντρο)αριστερή πολυκατοικία αναζητεί… διαχειριστή. Δείχνει επίσης ότι η μάχη θα κορυφωθεί… μετά τις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που μέχρι το βράδυ της 21ης Μαΐου εμφανιζόταν ως ο… ηγέτης της κεντροαριστεράς και καλούσε τα υπόλοιπα κόμματα να συνταχθούν σε μια κοινή… πορεία κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αδυνατεί πλέον να λανσάρει το προφίλ αυτό. Η αγωνία του για το ποσοστό που θα λάβει στις 25 Ιουνίου τον οδηγεί σε κινήσεις πανικού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πίστευε ότι θα πάρει ψήφους και από τ' αριστερά του και από το ΠΑΣΟΚ είδε να του φεύγουν 600.000 ψηφοφόροι. Οι περισσότεροι εξ αυτών μάλιστα κινήθηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά υπήρξαν και αυτοί που κινήθηκαν προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΚΚΕ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αυτό τον καθιστά ευάλωτο. Σίγουρα όμως έχει χάσει τον ρόλο του… διαχειριστή των εξελίξεων στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς και δίνει αγώνα ζωής για να μην πέσει κάτω από το 20%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναζητώντας ψήφους στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον δρόμο του λαϊκισμού. Και αντιγράφει όλα αυτά που οδήγησαν τον Τσίπρα και το κόμμα του σε μια συντριπτική ήττα και σε μια πανωλεθρία-μήνυμα κατά των fake news και της διχαστικής ρητορικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην ασχολείται με το κέντρο, μάλλον το θεωρεί χαμένη υπόθεση και επικεντρώνεται στους ψηφοφόρους που από το 2012 και μετά, σταδιακά, μετοίκησαν στην Κουμουνδούρου. Είναι δε ο βασικός… δελφίνος του διαχειριστή Αλέξη Τσίπρα και δεν το κρύβει, αφού δηλώνει πως θέλει να είναι αυτός που θα αναλάβει τα… κοινόχρηστα και όλες τις άλλες αρμοδιότητες.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που εμφανίζεται έτοιμη να μπει στη Βουλή εξαπολύει μύδρους κατά πάντων. Κυρίως όμως προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αποδομεί με κάθε ευκαιρία έχοντας διαμορφώσει την εικόνα ότι γνωρίζει πολλά περισσότερα απ' όσα λέει. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να… εκτεθούν απέναντί της.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντιμετωπίζεται ήδη ως καμένο χαρτί με τους υπόλοιπους ενοίκους να επιδιώκουν να αποσπάσουν τις αντισυστημικές ψήφους που κατόρθωσε να συλλέξει στις πρώτες κάλπες.

Στο ισόγειο κατοικοεδρεύει το ΚΚΕ που παίζει μόνο του. Θεωρεί πως οι υπόλοιποι ένοικοι δεν έπρεπε να έχουν μετακομίσει σε αυτήν την πολυκατοικία. Τους θεωρεί και υπεύθυνους διότι από «αριστερή» την έκαναν (κεντρο)αριστερή βάζοντας μέσα τον παλαιό… εχθρό που φέρει το όνομα ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία είναι πως η κεντροαριστερά δεν είναι απλά διασπασμένη. Είναι μια εμπόλεμη ζώνη όπου ο καθένας επιδιώκει να αποσπάσει τους στρατιώτες του άλλου. Και μπορεί κοινός στόχος να είναι η αποτροπή μιας ισχυρής αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πολιτική επιβίωση όμως του καθενός λειτουργεί ως βάση του μεταξύ τους πολέμου.

Το μήνυμα που μεταδίδεται πάντως είναι ένα: μετά τις εκλογές, οι ενοικιαστές της κεντροαριστερής πολυκατοικίας θα μετρηθούν μεταξύ τους προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι αυτός που θα… κουνά το δάχτυλο στους άλλους.

Η όλη κατάσταση επιβεβαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα από την αρχή πρεσβεύει: η χώρα χρειάζεται ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού πλέον δεν χωρούν άλλοι πειραματισμοί. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που δηλώνουν ότι είναι κόμματα εξουσίας ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την προσωπική πολιτική επιβίωσή τους.