Επιμένει σε τερατώδη ψέματα ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο -σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤRA- για «απάτη» από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι οι εξαγγελίες του κόμματός του δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Η ιστορία έχει δείξει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μαθαίνει από τα λάθη του, καθώς τα ίδια έλεγε και το 2019, όταν ισχυριζόταν ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει 7ήμερη εργασία, θα κόψει επιδόματα και θα κάνει απολύσεις, αλλά διαψεύστηκε. Όπως διαψεύδεται και τώρα από τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι όλα τα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, την ίδια ώρα που είναι απολύτως σαφές ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 83 δισ. ευρώ, είναι ανεφάρμοστες.

Η ιστορία επίσης απέδειξε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πράξη όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά, γεγονός που εμπνέει εμπιστοσύνη για την υλοποίηση όσων έχει δεσμευτεί για την επόμενη τετραετία. Δεσμεύσεις που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνουντην αύξηση μισθών και την αναβάθμιση της υγείας.

Ωστόσο, ενώ διαψεύστηκαν όλα όσα έλεγε το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα ίδια ψέματα, επιβεβαιώνοντας ότι είναι αδιάβαστος, ανεπίδεκτος μαθήσεως, αδιόρθωτος και ταυτόχρονα πολύ εύκολος στο ψέμα και δύσκολος στη συγγνώμη.

Η αλήθεια σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο, όπως επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, είναι ότι το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει εξονυχιστικά κοστολογηθεί. Περιλαμβάνει μέτρα που νομικά μπορούσαν να μπουν ρητά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ύψους 6,266 δισ. ευρώ, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά και πρόβλεψη για επιπλέον 2,903 δισ. ευρώ που αναφέρονται ως δημοσιονομικός χώρος. Υπάρχει μάλιστα στη σελίδα 17 ρητή αναφορά ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για δαπάνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δεν είχε παρουσιαστεί όταν καταρτιζόταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 17 αναφέρεται ρητά: «It is noted that, the current government has announced additional pre-election measures of 0.1% of GDP for 2024, 0.3% of GDP for 2025 and respectively for 2026, that are not taken into account in the estimates presented above».

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 που υποβλήθηκε  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί από το κόμμα. Συγκεκριμένα:

-Στη σελίδα 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

-Στη σελίδα 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. ευρώ το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

-Στη σελίδα 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάσει πληθωρισμού και Α.Ε.Π., που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1.132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. ευρώ το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

-Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του Α.Ε.Π. το 2024, 0,3% του Α.Ε.Π. το 2025 και 0,3% του Α.Ε.Π. το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.