Ύστερα από περίπου τρεις ώρες ολοκληρώθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν έξι:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.


Την τηλεμαχία συντόνισε ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις έθεσαν οι εξής δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Το Twitter «γλέντησε» Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη

Το Twitter ξεσπάθωσε με τα μαργαριτάρια Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη με τις κυριότερες δημοσιεύσεις να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα viral.

Δείτε αναλυτικά τα καλύτερα που συγκεντρώσαμε:

Η ανάλυση του Debate

Αποφασιστικός και σταθερός ως προς την κεντρική του στόχευση ο Κυριάκος Μητοτάκης έδωσε και μέσα από το Debate την εικόνα του πρωθυπουργού που εμφανίζονται να ζητούν οι πολίτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη χάραξη μιας συγκεκριμένης πορείας μετά τις εκλογές.

Απάντησε με άνεση στις ερωτήσεις που τέθηκαν. Όρισε την πολιτική ατζέντα προβάλλοντας το σχέδιο του για την ανάταξη της χώρας και έδειξε για μια ακόμη φορά ότι και την πολιτική ευθύνη αναλαμβάνει και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και να διορθώσει λάθη διαθέτει.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε εκνευρισμένος. Αδυνατώντας να δώσει σαφείς απαντήσεις ακόμη και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά τους, επιχείρησε να βάλει στο κάδρο των απαντήσεών του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας όσα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση στο δρόμο προς την κάλπη.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανώς αγχωμένος κινήθηκε στη λογική του διμέτωπου αγώνα. Είναι όμως η πρώτη φορά που βρέθηκε δίπλα στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων που βρίσκονταν στη Βουλή που έκλεισε.

Ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να  αντιπαρατεθεί μαζί τους στη Βουλή. Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε και στους παράλληλους μονολόγους που κυριάρχησαν στο Debate.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει δείξει ότι γνωρίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι και κινήθηκε με άνεση. Άνεση που τον τελευταίο μήνα τον έχει καταστήσει πιο... ελκυστικό στους ψηφόρους κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις όπου βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Έπαιξε το γνωστό παιχνίδι του ΚΚΕ με το όχι σε όλα και σε όλους και έκλεισε για πολλοστή φορά την πόρτα σε όλους όσοι επιχειρούν να τον εμπλέξουν στα παιχνίδια... εξουσίας και συγκυβέρνησης.

Γνωρίζοντας το παιχνίδι της τηλεόρασης ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίσθηκε διατεθειμένος να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του που το τελευταίο διάστημα δείχνουν απομακρύνονται. Έτεινε όμως και χέρι φιλίας στους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη επαναλαμβάνοντας τη θέση του κατά της απόφασης που ελήφθε να τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Με την άνεση που διαθέτει να κλείνει... τράπεζες, χρηματιστήρια και να βάζει στο τραπέζι συζητήσεις που προκαλούν φόβο και θυμό στην πλειοψηφία των πολιτών «πέταξε» ένα από τα γνωστά «μαργαριτάρια» του.

Η θεματική ενότητα για την Εθνική Άμυνα, προκάλεσε, ίσως για πρώτη φορά, άγχος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Κόμπιασε, τα έχασε και δίστασε. Η ατάκα με τα τηλέφωνα που θα κάνει στην περίπτωση που τούρκοι κομάντο καταλάβουν βραχονησίδα ή νησί στο Αιγαίο μάλλον θα τον συνοδεύει για αρκετό καιρό...