Η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν εκ νέου υπομνήματα στον Άρειο Πάγο κατά της ανακήρυξης του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων Κασιδιάρη, καθώς επίσης και κάθε άλλου συνδυασμού στον οποίο ο ίδιος είναι πραγματικός αρχηγός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα. Και δεν φαίνεται και να καταθέτει.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμμένει σε μια τακτική που πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου γύρισε μπούμερανγκ στον ίδιο και το κόμμα του, πολύ δε περισσότερο μετά την έκκλησή του προς τους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας το μάτι στους ακραίους υποστηρικτές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις τροποποιήσεις που οδήγησαν στο να τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας το κόμμα Κασιδιάρη. Και έφτασε στο σημείο να μην καταθέσει στις αρχές Μαΐου υπόμνημα (όπως είχαν και τότε πράξει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει τότε στο Open το εξής: «Να καταθέσουμε υπόμνημα για κάτι που δεν ψηφίσαμε;»

Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε από τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την κατάθεση ενός κοινού υπομνήματος από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) σε μια συμβολική κίνηση ενότητας του πολιτικού κόσμου έναντι ναζιστικών μορφωμάτων και εγκληματικών οργανώσεων.

Αξίζει δε να σημειωθεί και το εξής: ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που κυρώθηκαν από τη Βουλή και οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον Άρειο Πάγο. Ως εκ τούτου δύσκολα θα προχωρήσει στην κατάθεση υπομνήματος.

Κάτι τέτοιο θα κατεδάφιζε την προηγούμενη ρητορική του και τις κορόνες λαϊκισμού που κυριάρχησαν στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Ουδείς ξεχνά πως είχε φτάσει στο σημείο να μιλά ακόμη και για εκτροπή παρουσιάζοντας τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου ως χειραγωγούμενους από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.