Από τα έως τώρα δεδομένα γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 40.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα 2.411 γυναίκες με ευρήματα.

 

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η χώρα μας ήταν μια από τις τρεις στην ΕΕ που δεν είχε πληθυσμιακό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Από τον Ιούλιο, η Ελλάδα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, βάζοντας στο κέντρο των πολιτικών για τη δημόσια υγεία, την πρόληψη.

Οπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ διεθνώς καταγράφονται 13 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο από καρκίνο του μαστού.

Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 38,4% των Ελληνίδων δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, ποσοστό αρκετά υψηλό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση. Οταν ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται έγκαιρα, το ποσοστό επιβίωσης φτάνει άνω του 97%.

Στο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» συμμετέχουν 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού την τελευταία 5ετία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται δωρεάν διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας, ενώ –αν χρειαστεί– οι γυναίκες μπορούν να κάνουν και δωρεάν υπερηχογράφημα αλλά και κλινική εξέταση.

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες έχει υιοθετήσει και η χώρα μας, συστήνουν έλεγχο στις γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν μια γυναίκα έκανε μαστογραφία το 2021, θα λάβει SMS για να κάνει τη μαστογραφία της το 2023, καθώς η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής.

Στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση αποστέλλεται με SMS το παραπεμπτικό στο κινητό τους ενώ όσους δεν διαθέτουν άυλη, μπορούν δίνοντας απλώς τον αριθμό του ΑΜΚΑ τους να κλείσουν ραντεβού σε ένα από τα πάνω από 250 δημόσια και ιδιωτικά κέντρα του προγράμματος σε όλη τη χώρα (τα οποία μπορεί να βρει στο www.mastografia.gov.gr) και να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, γρήγορα και δωρεάν.

Μέχρι σήμερα, έχει εκδοθεί το σύνολο των παραπεμπτικών για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας των 1.300.000 δικαιούχων και έχουν σταδιακά αποσταλεί όλα τα SMS με το άυλο παραπεμπτικό στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση.

Από τα έως τώρα δεδομένα γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 40.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα 2.411 γυναίκες με ευρήματα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός επιτρέπει τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς να χρειαστεί να υποστούν –στη συντριπτική τους πλειονότητα– αυτές οι γυναίκες μαστεκτομή ή χημειοθεραπείες.

Το Εθνικό Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού κάνει πραγματικότητα το σύνθημα «Η πρόληψη σώζει ζωές».

 

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας