Μερικοί ίσως να μη γνώριζαν παλαιότερα την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Αν και η διδάκτωρ ψυχολόγος από την Κρήτη, δεν ανήκει στην κατηγορία των προσώπων που περνούν απαρατήρητα. Η ανέλιξή της ήταν ταχύτατη και αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν well deserved. Ηρθε, εργάστηκε σκληρά και κέρδισε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αλλά και άλλων πολλών στη Νέα Δημοκρατία.

«Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, τα κριτήρια, η συνέπεια στην εφαρμογή τους και η ποιότητα των ανθρώπων που αναδείχθηκαν από αυτά, αλλά και, ας μου επιτραπεί, η επιλογή της Ειρήνης Αγαπηδάκη για την πρώτη, ιδιαίτερα τιμητική αλλά και συμβολική, θέση, αποτελούν αυτοτελή λόγο να θέλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό», έγραψε στις 28 Απριλίου 2023 στα κοινωνικά μέσα ο Απόστολος Δοξιάδης. Και πρόσθεσε πως «η Ειρήνη αποτελεί ακριβώς το αντίθετο από ό,τι κακό κατηγορούμε στην πολιτική μας, το νεποτισμό, τη διαφθορά, την ανικανότητα.

Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τις πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής, τη φτώχεια, τη στέρηση και τις πιο σκληρές περιστάσεις της απομόνωσης της επαρχίας, ένας άνθρωπος τίμιος και καθαρός σαν διαμάντι, ένας άνθρωπος που απέδειξε χωρίς καμία προηγούμενη πολιτική εμπειρία τεράστιες και αναπάντεχες ικανότητες, δύναμη, εξυπνάδα και αξιοσύνη, που μεταφράστηκαν σε αποτέλεσμα».

Μαχητική και «αιχμηρή»

Αν υπάρχει όμως μια συγκινητική αναφορά στην Ειρήνη Αγαπηδάκη από τον Απόστολο Δοξιάδη είναι αυτή της συμβολής της στη σωτηρία οκτώ Τούρκων πολιτικών προσφύγων, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε διά των ανθρώπων της και με δολιότατους τρόπους να παραδώσει στην Αγκυρα. Σώθηκαν «χάρη και στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σωτηρία τους», είπε ο Απόστολος Δοξιάδης. Αυτό καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου, όπως καταγράφηκε και η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες για την ελεεινή αυτήν μεθόδευση εκ μέρους του.

Μαχητική αλλά και «αιχμηρή» στις τοποθετήσεις της στα κοινωνικά μέσα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν φοβάται να δώσει τις μάχες της. Τράβηξε μάλιστα την προσοχή της Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να αναφερθεί εκτενώς σε εκείνη σε αγόρευσή του στην Ολομέλεια της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2021. Αν έχει όμως ένα πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβώς ότι δεν έχει στελέχη σαν την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οσοι συνεργάστηκαν μαζί της για το χρονικό διάστημα (2019-2021) που εκείνη διετέλεσε ειδική γραμματέας ασυνόδευτων ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν να πουν τα καλύτερα. Ολα άλλωστε κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και αυτό που ανέλαβε η Ειρήνη Αγαπηδάκη να κάνει, το έκανε πολύ καλά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Νοέμβριο του 2011 στην εφημερίδα «Athens Voice» και τη Δήμητρα Γκρους, τόνισε ότι «όσο τα ασυνόδευτα ανήλικα διαβιούσαν σε αστεγία, στα βουνά της Μόριας και τη ζούγκλα της Σάμου, στα παγκάκια του Πεδίου του Αρεως και στις πλατείες, ήταν εντελώς απροστάτευτα, εκτεθειμένα σε αυξημένο κίνδυνο για εμπορία και εκμετάλλευση. Τώρα αυτό έχει τελειώσει... Να ξενυχτάς για να τα πάρεις από φρικτές συνθήκες και να έχεις την αγωνία μέχρι να πάνε εκεί που πρέπει. Με την ομάδα μου, και το έχω ξαναπεί ότι χωρίς αυτή δεν θα είχα καταφέρει τίποτα, παλεύουμε στην κυριολεξία παιδί παιδί... Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχουμε φτιάξει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας που δεν παρατάει, δεν εγκαταλείπει τα παιδιά στη μοίρα τους. Αυτό με κρατάει και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω».

Πολύ... βαρύ βιογραφικό

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν ήρθε από το πουθενά. «Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτις επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν εξελέγη και υπηρετούσε ως κέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου... Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης”, του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”, του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου,

το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου», διαβάζουμε στο βιογραφικό της που έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της.

Oλα τα παραπάνω αποτελούν απτές αποδείξεις για την προσφορά της και είναι προφανές πως θέτει υποψηφιότητα για την ανάληψη σπουδαίας θέσης ευθύνης την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Aλλωστε, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, «με την επιλογή της ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας υποστηρίζεται η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ».