Στις πέντε το απόγευμα ανακοινώνεται η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορουμένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των 13 ανώτατων δικαστών ,από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που μετέχουν στην κλήρωση και δίκασαν τους δυο κατηγορούμενους.

Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με την κατηγορία η Ελένη Τουλουπακη δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας που αφορά στην μη έγκαιρη διαβίβαση στη Βουλή των αναφορών τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων επί υπουργίας Π.Κουρουμπλή.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός της αξιόποινης πράξης που αποδίδεται στην εισαγγελία και επιπλέον βαρύνεται και με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Η πράξη αυτή αφορά στην – κατά το βούλευμα – παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο τριών Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα φέρεται να παρενέβη στο έργο της άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, του επίτιμου αντεισαγγελέα τους Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αθανασίου, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας και της επίτιμης εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη όταν και οι τρεις κρατούσαν στα χέρια τους εκκρεμείς δικογραφίες με οικονομικό και πολιτικό πρόσημο.

Η εισήγηση της εισαγγελέως
Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις αξιόποινες πράξεις που τους οδήγησαν στο εδώλιο.Η εισαγγελέα της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή έχει ήδη εισηγηθεί την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων .

Είναι η ίδια εισαγγελική λειτουργός που στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε προτείνει την απαλλαγή του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα, χωρίς όμως να εισακουστεί, αφού οι δικαστές ομόφωνα εξέδωσαν καταδικαστική απόφαση.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται λίγες μέρες μετά την ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου και την καταδίκη σε φυλάκιση 2 ετών του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς με αυτή κλείνει πλέον ο κύκλος και των δύο Ειδικών Δικαστηρίων που για πρώτη φορά στα χρονικα της μεταπολίτευσης διεξήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα.