Από την 1η Απριλίου 2025, οριζόντιες αυξήσεις 20-30 ευρώ σε βασικούς μισθούς θα εφαρμοστούν για δημόσιους λειτουργούς, μεταξύ των οποίων είναι οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Οι εν λόγω αυξήσεις, όπως ανακοινώθηκε, έχουν στόχο να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Σημαντική εξαίρεση θα ισχύσει για τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς τα επιδόματά τους, υπολογιζόμενα με ποσοστά επί των βασικών αποδοχών, θα προσαρμοστούν αναλόγως.

Ειδικά μισθολόγια: Αναλυτικά τι θα ισχύσει

Αυξήσεις μισθών και κατώτατος μισθός: Ο στόχος είναι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027, επιβάλλοντας αυξήσεις και στο Δημόσιο, όπου ο εισαγωγικός μισθός αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ (από 850 σήμερα). Για το 2025, οι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα αυξηθούν κατά 20 ευρώ (με βάση το σενάριο για κατώτατο μισθό 870 ευρώ) ή κατά 30 ευρώ (αν ο μισθός διαμορφωθεί στα 880 ευρώ) ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πρόσθετες απολαβές: Ειδικά για τους πανεπιστημιακούς και τους ιατρούς, αυξήσεις θα εφαρμοστούν στο επίδομα βιβλιοθήκης, ενώ για τους δικαστικούς το χρονοεπίδομα θα υπολογίζεται με βάση τα νέα βασικά ποσά, δίνοντας μια μέση αύξηση της τάξης του 10% για τις συνολικές απολαβές τους.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Αποφασίστηκε μείωση των εισφορών ασθένειας κατά 0,5%, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τις καθαρές αποδοχές, προσφέροντας ένα επιπλέον όφελος ύψους 5-9 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.

Αναλυτικά παραδείγματα για δικαστικούς, γατρούς και πανεπιστημιακούς

Δικαστικοί λειτουργοί: Για τον Πρόεδρο του ΣτΕ και άλλες υψηλές βαθμίδες, ο μισθός θα αυξηθεί από τα 4.204 ευρώ σε 4.224-4.234 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της τελικής αύξησης. Για χαμηλότερες βαθμίδες, όπως ο Ειρηνοδίκης, οι αυξήσεις θα φτάσουν περίπου το 1%-2% των συνολικών αποδοχών.

Γιατροί του ΕΣΥ: Ένας συντονιστής διευθυντής στο ΕΣΥ με βασικό μισθό 3.847 ευρώ θα δει αυξήσεις έως και 30 ευρώ, φτάνοντας τα 3.877 ευρώ το 2025, προσφέροντας βελτίωση στις καθαρές αποδοχές.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές: Η αύξηση για έναν πανεπιστημιακό καθηγητή θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1,5%, ανάλογα με τη βαθμίδα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημιακών απολαβών σε σύγκριση με άλλα δημόσια επαγγέλματα.

Εν κατακλείδι, οι νέες αυξήσεις εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης του δημοσίου τομέα, με στόχο την αναβάθμιση των εισοδημάτων. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει αναμορφώσεις σε επιδόματα και πρόσθετες παροχές για την οικογενειακή υποστήριξη και τη στήριξη ακριτικών περιοχών, αυξάνοντας το επίδομα παραμεθορίου και ενισχύοντας τα επιδόματα ευθύνης.