Εκστρατεία θανάτου… Κάπως έτσι έμοιαζε το ταξίδι που έκαναν οι οργανωμένοι Κροάτες χούλιγκαν στην Ελλάδα για τον αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεπ με την ΑΕΚ στο καινούργιο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Eνας μικρός στρατός με κράνη, κουκούλες, καδρόνια, μαχαίρια, πιστόλια φωτοβολίδων, και ποιος ξέρει τι άλλο, ταξίδεψε οδικώς περίπου 1.500 χιλιόμετρα για να έρθει στην Ελλάδα και να σκοτώσει έναν 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ.

Ενας στρατός με εμφανή τα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά του, με διασυνδέσεις και κοινό συντονισμό με ομοειδείς ομάδες σε άλλες χώρες της Ευρώπης και σε συνεννόηση με οργανωμένους οπαδούς άλλης ελληνικής ομάδας ήταν αυτός που σκότωσε τον 29χρονο άντρα. «Πολλαπλά χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο», ήταν η πρώτη διάγνωση.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Ενας νεκρός, λοιπόν, οκτώ τραυματίες, 96 συλλήψεις μαζί με τους τραυματίες είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε «απολογισμό» της μάχης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην αυγουστιάτικη Νέα Φιλαδέλφεια, γύρω από το γήπεδο-σημείο αναφοράς.

Για τη μετακίνηση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεπ είχε εκδοθεί απαγόρευση. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί απαγορευόταν να ξεκινήσουν από την Κροατία, πόσω μάλλον να περάσουν τα σύνορα της χώρας τους σε σχηματισμό αυτοκινητοπομπής, να διασχίσουν τα Βαλκάνια και να καταλήξουν στην Αθήνα και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: Κάτω από ποιες συνθήκες αφέθηκαν να ταξιδέψουν ελεύθεροι στα αυτοκίνητά τους και σε σχηματισμό τόσο στη χώρα τους όσο και την Ελλάδα;

Δεν ήταν περισσότεροι από 150-180, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες το πρωί, και ενώ ο νεαρός άντρας είχε χάσει ήδη τη ζωή του και το πανελλήνιο έβλεπε ακόμα μια φορά σκηνές με αγριεμένους χούλιγκαν να τρέχουν τη νύχτα αλαφιασμένοι με τα δολοφονικά τους ένστικτα σε πλήρη κινητοποίηση και το πρωί μια γωνιά της πόλης να είναι στολισμένη με λουλούδια, κεράκια και κασκόλ μιας ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ξέφυγαν από την ΕΛΑΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις πληροφορίες οι χούλιγκαν αιφνιδίασαν την Ελληνική Αστυνομία που τους είχε θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση. Στην εθνική οδό οι Κροάτες χούλιγκαν είχαν εντοπιστεί από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Τους ακολούθησαν, σύμφωνα με τα αρχικά σενάρια που διέρρευσαν από την ΕΛΑΣ, με συμβατικά αυτοκίνητα και παράλληλα είχαν ενημερώσει τις υπόλοιπες υπηρεσίες που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα. Ομως, την ώρα που η αυτοκινητοπομπή πλησίαζε την Αττική Οδό, τα αυτοκίνητα που την αποτελούσαν σκορπίστηκαν και ένα μεγάλο μέρος του πήγε στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη. Εκεί οι επιβάτες των αυτοκινήτων άρχισαν να σκορπίζονται προς τα βαγόνια του ΗΣΑΠ. Ολο αυτό το σκηνικό έδινε την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάποιο οργανωμένο σχέδιο δράσης.

Το σενάριο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τρία πολύ σοβαρά στοιχεία που δίνουν διαφορετική διάσταση:

•Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κροάτες καθοδηγούνταν από πολύ σκληρό πυρήνα «αρχηγίσκων» οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε νεοναζιστικές ομάδες στη χώρα τους, που έχουν άμεση επικοινωνία –σε βαθμό επιχειρησιακού συντονισμού– με άλλες αντίστοιχες κυψέλες που δρουν στον χώρο των οργανωμένων φιλάθλων.

•Οι ομάδες αυτές, χωρίς να υπάρχουν απτά στοιχεία αποδείξεων, φέρονται να ευθύνονται για πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αλβανία και την Τουρκία. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι συλληφθέντες που κρατούνται στη ΓΑΔΑ είναι Κροάτες, δύο Ελληνες, ένας Αυστριακός, ένας Αλβανός, ένας Βόσνιος και ένας Γερμανός.

•Οι ομάδες των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν πριν αρχίσουν να κατευθύνονται προς τη Νέα Φιλαδέλφεια είχαν δώσει ραντεβού με οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού, με τους οποίους ενώθηκαν, μπήκαν στο μετρό, κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια και με κοινή πλέον σύνθεση έφτασαν στους δρόμους γύρω από την «Αγια-Σοφιά».

Μετά την προπόνηση

Ηταν η ώρα που μόλις είχε τελειώσει η προπόνηση των παικτών και των δύο ομάδων, η τελευταία πριν από τον προγραμματισμένο για χθες το βράδυ αγώνα με την Ντιναμό Ζάγκρεπ. Η αποστολή της τελευταίας πήγε με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο της και μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα άρχισαν οι επιθέσεις. Ξύλο, μολότοφ, καδρόνια. Ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ απομονώθηκε από μια μικρή ομάδα, περίπου δέκα, χούλιγκαν που άρχισαν να τον χτυπούν. Εκεί, κατά πάσα πιθανότητα, δέχθηκε και τις φονικές μαχαιριές.