Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Ντελόρ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ήταν και ένας εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας του νομίσματος του ευρώ και της ευρωπαϊκής ενωποίησης.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε την είδηση, επικαλούμενο την κόρη του Ντελόρ. Ο Ζακ Ντελόρ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσωπο-κλειδί για τη δημιουργία του νομίσματος ευρώ, πέθανε, όπως δήλωσε η κόρη του και δήμαρχος της Λιλ Μαρτίν Ομπρί στο AFP την Τετάρτη.

Ο Ντελόρ, ο οποίος ήταν 98 ετών, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι την Τετάρτη, δήλωσε η ίδια. Ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 μέχρι το 1995.

Ο Ζακ Ντελόρ εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν-Ντελμάς.

Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπό τον Μιτεράν. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Διηύθυνε τη λεγόμενη Επιτροπή Ντελόρ, η οποία πρότεινε τη νομισματική ένωση των κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) μέσα από τη δημιουργία του Ευρώ, ενός μοναδικού νομίσματος που θα αντικαταστούσε τα μεμονωμένα εθνικά νομίσματα και θα χρησιμοποιείτο από τις χώρες που αποτελούσαν τις ΕΚ. Αυτό ήταν ένα από τα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, η λεγόμενη και Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.