«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σε ηλικία 74 ετών.
Ο Γιώργος Προβόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1950 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Βρετανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Από το 1979 έως το 2007 δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 συμμετείχε μαζί με τον Άγγελο Αγγελόπουλο σε επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση Ζολώτα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Το έργο
Επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) διετέλεσε υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Το 1993 ο Γιώργος Προβόπουλος μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, και εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank. Το 2004 είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας. Την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας από τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια επέβλεψε την πώλησή της στους Γάλλους της Credit Αgricole.
Μεταξύ 2006 και 2008 υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Τον Ιούνιο του 2008 έληξε η εξαετής θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, που είχε επιλεγεί το 2002 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Προβόπουλος διορίστηκε διοικητής της ΤτΕ με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Έμελλε να είναι στη θέση αυτή την πιο δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν η χώρα προσέφυγε στην τρόικα των δανειστών και στα Μνημόνια.
Η θητεία του έληξε το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η θητεία του στην ΤτΕ
Μπορεί η εξάχρονη θητεία του Γιώργου Προβόπουλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος να συνέπεσε με μία από τις πλέον θυελλώδεις οικονομικές περιόδους της ιστορίας της χώρας (2008-2014), εντούτοις ο ίδιος ουδέποτε λύγισε.
«Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, λίγο αφότου παρέδωσε τα ηνία στον σημερινό διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, αισθανόμενος απελευθερωμένος. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε από νωρίς προειδοποιήσει για το «τσουνάμι» που ερχόταν. «Το έκανα από την πρώτη κιόλας έκθεση που υπέγραψα. Ενημέρωσα για τα ελλείμματα το 2008 την κυβέρνηση Καραμανλή, το καλοκαίρι του 2009 την αξιωματική αντιπολίτευση, τον Οκτώβριο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον Νοέμβριο τη Βουλή. Ουδείς μπορεί να πει ότι η ΤτΕ δεν ανέδειξε εγκαίρως τα κρίσιμα ζητήματα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση της χώρας και η έξοδος από το ευρώ απεφεύχθη χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τον Ιούνιο του 2012, όταν μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα από τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας και της Ιταλίας. Η συμβολή του δε, στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα υπήρξε καθοριστική, θεμελιώνοντας έτσι, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να διαχειριστεί την πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Επί θητείας του, άλλωστε, συγχωνεύτηκαν 24 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τον τραπεζικό κλάδο να λαμβάνει τη μορφή που έχει σήμερα, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eθνική Tράπεζα, Αlpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), έχοντας γλιτώσει από βέβαιη χρεοκοπία.